Landsbygdsturism

När jag vandrar upp mot Pumezas hus är det full rulle ute på gården. Hemmabrygt öl som brygts och förvaras i stora plasttunnor fuktar törstiga strupar. Över elden puttrar grytor och en munter stämning råder. Ett glatt gäng gummor, sminkade i ansiktet i traditionell xhosa-stil, ropar mig till sig och kräver lende veta vem jag är. De har samlats för att hedra sina förfäder. Igår slaktades en get, samma get som nu puttrar över elden och imorgon slaktas en ko för att blidka förfäderna.

Pumeza Angelah Mqalo kommer och vi lämnar festligheterna en stund för att prata om hennes nya jobb. Via Afrikagruppernas partnerorganisation Border Rural Committee har hon under fem månader utbildats till en turistguide.

-Det var helt klart tuffa fem månader. Vi sågs varje dag, sju dagar i veckan för att studera naturen, djur och fauna. Jag trodde inte jag skulle klara examinationen, men det gick! Nu guidar jag turister och undervisar om turism här på byns högstadie ett par gånger i veckan!

Border Rural Committee startade projektet ihop med guider från Hogsberg, ett känt område för turister med friluftsintresse. Förutom att dela med sig av sina erfarenheter bistår de också med marknadsföring till Catas fördel.

Vill du stödja BRCs arbete kan du göra det här.

Recommended Posts