Landockupation i Namibia

©The Namibian, photographer Tanja Bause2

©The Namibian, photographer Tanja Bause

Namibia firar i år sin 25-årsdag som suverän stat. Till skillnad från sin granne och föredetta kolonialmakt Sydafrika har Namibia kommit en bra bit längre vad gäller att omfördela mark efter frigörelsen. På 25 år har Namibia omfördelat 27 procent, medan Sydafrika på 20 år omfördelat 8 procent, av marken som stulits från ländernas färgade befolkning. Men omfördelningen sker inte snabbt nog. Semesterorten Swakopmund är en liten ort längs med Atlantkusten. Förra året rapporterade media om hur landockupanter framgångsrikt lyckats förhandla till sig delar av den mark de sedan en tid byggt bostäder, eller informella bosättningar, på. Samma landockupanter har i dagarna arresterats.

-De höll kvar oss i flera timmar. Vi förhördes och fick höra att vi ockuperade mark illegalt och efter sex timmar fick vi gå. Det här kommer inte stoppa oss, vi kommer fortsätta ockupera land, berättar Gotthard Kandume.

Kandume berättar vidare att den här landockupationen är en del av upptakten till en aktion som planeras ta plats 27 februari. Aktionen organiseras av numera avstängda SWAPO (Namibias regeringsparti) medlemmen Job Amupanda. Aktionen är landsomspännande och ska kulminera i massansökningar av omfördelning av statligt ägd mark.

På inlandsorten Okahandja demonstrerade förra veckan äldre för avsättandet av borgmästaren då de menade att land gavs till de rika utan verklig motivering medan de fattiga förvägrats mark att bygga hus på.

Agnes Nygren

Kommunikatör Afrikagrupperna, Johannesburg/Sydafrika

Recommended Posts