Lagen ännu ovan makten

Sydafrikas författningsdomstol har återigen olagligförklarat lagstiftning. Antikorruptionsstyrkan Scorpions som undersökt anklagelserna mot Jacob Zuma upplöstes av ANC 2008, året efter att Zuma valts till ledare för partiet. Året därpå lades anklagelserna mot Zuma om om korruption, svindleri, bedrägeri, penningtvätt och skatteflykt ned, samtidigt som han valdes till president för Afrikas största ekonomi.

De ändringar i lagen som genomfördes för att tillsätta en ny enhet för brottsbekämpning kallad Hawks har nu fastslagits som oförenliga med konstitutionen av Sydafrikas författningsdomstol. Anledningen är att Hawks inte är  ”tillräckligt isolerade från politiskt inflytande i sin struktur och funktion,” vilket skapar en ”betydande risk för politiskt inflytande och påverkan.”

Scorpions inrättades 1999 för att utrota korruption och organiserad brottslighet som vanlig polis inte kunde hantera. Enheten tränades av FBI och Scotland Yard. Delar av Scorpions ingår i nuvarande Hawks som anklagas för att vara mesigare än den tidigare enheten. Reformen möttes inte av någon våg av indignation – endast en person, affärsmannen Hugh Glenister upprördes nog för att anmäla ärendet till högsta domstolen och sedan överklaga till författningsdomstolen. Glenister hävdar att upplösandet var ägnat att skydda ANC-medlemmar och att det undergräver kampen mot brottslighet.

Parlamentet har ett och ett halvt år på sig att åtgärda bristerna i lagstiftningen.

Sunday Times skriver att ”Denna rännil av rättvisa räcker kanske inte för att vända tidvattenvågen av korruption, men det är en påminnelse i rättan tid till de mäktiga att lagen fortfarande står över dem”.

Recommended Posts