Kvinnodag för vem?

women

Our mouth is our AK47

Idag firar Sydafrika kvinnodag. Ett tidigare blogginlägg förklarar den kvinnokamp som gav upphov till dagen. Hela augusti månad ska vara tillägnad kvinnorna. På TV och i radio varvas inslag om kvinnornas roll i anti-apartheidkampen med nutida framgångssagor om kvinnor som med noll resurser startat soppkök, tar hand om föräldralösa barn, som bär upp sjukvårddystemet på sina redan betyngda axlar mm mm. Historier om kvinnor som ger av sig själva utan att kräva något tillbaka…Viva kvinnor! …eller borde det vara Viva patriarkatet! som är så en så utstuderat framgångsrik struktur att den ter sig oöverkommlig?

Kanske vaknade jag på den cyniska sidan idag men jag kan inte hjälpa att känna ilska. Om Alla hjärtans dag få oss att känna oss som brickor i ett företagens spel om ökad konsumtion tjänar kvinnodagen mest till påminnelse om den oerhört långa väg vi har kvar att vandra.

Via social media snubblade jag på ett inlägg av Helen Moffett med titeln Fuck Women´s Day, FUCK IT där hon skriver:

-Våga inte uppmana mig fira kvinnodagen, Erbjud mig inte rabatterade skönhetsprodukter eller ett gratis glas av billigt bubbel. Fråga mig inte ens om jag ska fira minnet av kvinnomarchen som blev en milstolpe i vår historia, vars ädla syfte har sålts bort av ledare ivriga att hävda någon slags retroaktiv ära men som inte ens låtsas leva upp till den historiska händelsen med sina värderingar.

Hon fortsätter därefter att summera den senaste tiden kvinnofientliga händelser i landet och avlutar med uppmaningen ”Så skit i kvinnodagen, skit i kvinnomånaden och ge istället en donation till våldtäktsorganisationen Rape Crisis som en gest av sorg, ilska och ett allmänt nu får det vara nog!

Läs gärna hela hennes inlägg (länken ovan), det är bra, det är argt och ibland är det en text som denna som behövs för att nästa dag orka kliva ur sängen med ett sinne som kan tro på att en annan värld är möjlig. För att orka se de positiva jämställdhetsframsteg som faktiskt också görs, utan att stirra sig blind på berget som måste bestigas.

Recommended Posts