Kvinnans lott

taiSydafrikas näst största kåkstad, efter Soweto i Johannesburg, ligger i Östra Kap och heter Mdantsane. Kåkstaden hör till ett av de fattigaste områdena i landet och hivförekomsten är hög. Vissa källor talar om upp till 80 procent. 8 av tio lever med hiv. Alla i området påverkas.

Wellness Foundation har kontor i Kapstaden men deras aktiviteter sträcker sig sedan 2010 till andra sidan landsänden vid Indiska oceanen. Vägen till lokalen där vi ska samlas är full av gropar och getter och slingrar sig upp och ner över de gröna kullarna. Gatunamn saknas och utan adress tar det oss en stund att hitta fram till de 15 kvinnor som samlats för att möta Mandisa som hälsar på från Wellness Foundation.

Väl framme så blandas de sedvanliga mötesceremonierna av bön och sång med mer annorlunda inslag av kortövningar som öppnar upp för personliga erfarenheter, ljuständning för de som gått bort samt för oss själva för att ingjuta styrka. Kanske mest otippat är Tai Chin som utförs på gårdsplatsen. Det är verkligen ingen vanlig syn på sydafrikas landsbygd.

dansDe här kvinnorna är hemsjukvårdare. De livsöden de hanterar och vårdar varje dag skulle få vem som helst att bryta ihop, att ge upp och sluta göra det man gör för att rädda sig själv. Ett av samtalsämnena handlar om att få dö med värdighet. Det känns så fruktansvärt orättvist att ett virus som inte behöver utvecklas till aids ändå i dessa regioner gör det, att sjukvård som ska vara gratis inte är tillgänglig, att människor dör i onödan, ibland bortstötta från sina familjer. Nonthuthuzelo som är ordförande för grenen i Östra Kap av den nationella rörelsen Care Givers Assembly säger:

-Stipentiet vi kan ta del av är på 750 rand i månaden. Men jag spenderar 40 rand om dagen bara på transportkostnader. Det går inte ihop (40 gånger fem dagar i veckan fyra veckor per månad uppgår till 800 rand). Ändå lyckas vi samla ihop egna medel för att träffas, prata om det vi möter och stötta varandra. Wellness Foundation har gett oss verktyg för att rå om varandra.

Kvinnorna talar om hur övningarna får dem att slappna av, ger dem utrymme att vårda sig själva. Det är viktigt, de är annars osynliga, tagna för givet. Kvinnor som viger sina liv åt att upprätta värdighet för andra men som inte visas uppskattning. Det är bara en av naturen given lott att kvinnor ska arbeta gratis, utan uppskattning, utan ersättning.

Wellness Foundation försöker ändra den ordningen. Care Givers Assembly är en social rörelse vars vision är att mobilisera hemsjukvårdare för att få statligt erkännande för det arbete de utför, få lön för det arbete de outtröttligt genomfört, få tillgång till betald mammaledighet, kompetensutveckling och allt annat som kommer med formellt erkännande. Kort sagt så vill de slå ett slag för sin egen värdighet.

Wellness Foundation har varit med och startat rörelsen, snart är den stark nog att stå på egna ben. Vill du stödja Wellness Foundations arbete så kan du göra det här.

Här kan du också läsa mer om Färnebopraktikanternas upplevelser från ett utbyte hemsjukvårdare Wellness Foundation jobbar med och hemjukvårdare som stöttas av vår partnerorganisation FACT i Zimbabwe.

 

 

 

Recommended Posts