Kunskap som bytesvara på Trade school

gw-trade-schoolInitiativet Trade School vill lyfta lokal lärdom och utmanar den konventionella skolan. Utbildningsformen är fri och baseras på byteshandel.

-Men det är inte gratis. Om det vore gratis skulle det verka som att kunskapen inte har något värde, säger Anne Harley, en av de frivilliga på Trade School.

Istället gör lärarna upp om en lista över bytesobjekt som de är intresserade av att få. Dessa kan vara i form av varor eller tjänster, både materiella och immateriella, såsom musiktips, grönsaker eller hjälp med något som att hitta en lägenhet. Eller som fallet var när Afrikagruppernas partnerorganisation groundWork organiserade en Trade School session på temat fracking: vattenprover från elevernas hem, skola och jobb.

Deltagarna hade bakgrunden till fracking klart för sig: det är en okonventionell energikälla där vatten och farliga kemikalier trycks ner i marken för att frigöra och fånga gas med risk för kontaminering av underjordiska vattenreservoarer.

Sydafrika bidrar redan med 160 miljoner ton CO2e mer än vad som rekommenderas av vetenskapen, och med tanke på att minst 3% av gasen under fracking läcker ut, skulle det ytterligare förvärra sydafrikas bidrag till växthusgaser i atmosfären.

Med på utbildningen var anti-fracking aktivisten Ulrich Steenkamp från Karoo, samt groundWorks chef Bobby Peek. Ulrich presenterade några av de lokala ansträngningar som görs för att stoppa prospektering och fracking i sin hemregion.

ulrich-steenkamp-Jag är en ung kulturaktivist, och jag kämpar för vad jag älskar; Karoo. Det är ett vattenknappt område där människor huvudsakligen arbetar med jordbruk. Vissa är fårherdar och lever en nomadisk livsstil där de reser från gård till gård, och vattenintensiteten i frackingindustrin tillsammans med den redan svåra kampen över mark skulle göra det ännu svårare för jordbrukssektorn; särskilt de unga och nyblivna bönder. Vi måste titta på alternativ och börja bygga en väg ut ur detta.

Under dagen deltog medlemmar av det lokala civilsamhället samt studenter från det närliggande universitetet. ”Många människor vet en hel del saker. Men vems kunskap räknas?  Vem får undervisa? Vi vill organisera klasser som värdesätter kunskaper och färdigheter lika”, säger Anne.

Trade School har ett stort nätverk av arrangörer i många länder, men Sverige lyser med sin frånvaro på den kartan. Förhoppningsvis kommer  även vi inom en snar framtid kunna ägna oss åt att byta vattenprover mot gräsrotskunskap om ämnen som ”Demokrati underifrån”, att göra en kortfilm, antirasism eller hur man organiserar sig mot fracking.

Shanar Taleb-Tabriz, praktikant på Afrikagruppernas partnerorganisation groundWork

Recommended Posts