Kricket – den obegripliga sporten

Jag fick mail från en sportjournalist som ville veta vad jag anser om bilden av afrikansk sport i svensk press. Ganska svårt att svara på för mig som knappt hänger med i den svenska utrikesrapporteringen än mindre sporten. Hur som helst domineras sporten i Sydafrika (förutom av fotboll) som före detta brittisk koloni av två i Sverige ganska ointressanta och för mig lätt obegripliga sporter, rugby och kricket. Rugby kan jag åtminstone delvis förstå ungefär hur det hänger ihop, men kricket?

Innan jag började vistas i Sydafrika för en längre tid kom mitt starkaste intryck av kricket från boken Liftarens guide till galaxen, där sporten beskrivs som något mycket egendomligt och obegripligt. Jag har till och med gått och sett en match – nåja, delar av en, de är oerhört långa – och fattar fortfarande ingenting. En vän försökte förklara det hela genom att citera Tariq Ali som gick på en match under sin tid i exil. Framför honom satt en tysk som hela tiden frågade saker om spelet. Ali kunde inte koncentrera sig på matchen, och sa till sist:
– När du åker hem till Tyskland, läs på om Hegels dialektik, det är vad kricket handlar om.
På Wikipedia står ”För Hegel betyder dialektikens logik att man kan demonstrera hur förnuftet utvecklas till en punkt, där det möter på självmotsägelser som med nödvändighet tvingar det till en övergång till en högre sanning som införlivar och upphöjer motsägelsen till ett högre stadium.”

Jag kanske inte behöver skämmas för att inte begripa mig på kricket trots allt.

Recommended Posts