Krånglig kung

King DaliSnart har jag spenderat 2,5 år som informatör åt Afrikagrupperna i Sydafrika. Sedan jag satte fot har jag regelbundet hört mig själv säga -Det är spännande tider nu! Det finns mycket att säga om Sydafrikas politiska landskap och en sak är säker. Det är aldrig tråkigt!

Nästa år går Sydafrika till val och det märks. Flertalet nya partier poppar upp i hopp om att kunna bryta ANC:s dominans. Bland uppstickarna syns bland annat den populistiske Julius Malema som när han avstängdes från ANC:s ungdomsparti helt sonika tog med sig ungdomsförbundets partiprogram och bildade eget parti. Till listan av politiska kontroverser kan nu en av Sydafrikas tiotal kungar läggas. Igår deklarerade Buyelekhaya Dalindyebo, kung över Thembu-klanen, att han lämnar ANC till deras största oppositionsparti, Democratic Alliance (DA) fördel.

Sydafrikas kungar hemmahör i de före detta hemländerna, så även Kung Dalindyebo från Östra Kap. ANC har på olika vis utnyttjat monarkerna för att säkerställa röster. I regel röstar landsbygdsbefolkningen enligt hövdingen eller kungen. Nyligen framförda lagförslag som utökar hövdingarnas makt har mött stort motstånd, inte minst från kvinnorörelser. Kung Dalindyebos partiförräderi har rört upp känslor. Talesmannen för Östra Kaps ANC sekretariat lät höras: ”Med hans majestät ur ANC kommer vi att ha mindre bekymmer eftersom vi inte kommer att behöva sitta barnvakt åt en kung med vårdslöst beteende. Kanske har han i DA funnit människor av samma sort som honom.”

Det var för ungefär en månad sedan, i Nelson Mandelas hem under ett bönemöte för hans kritiska hälsotillstånd, som Kung Daliindyebos fann det passande att uttrycka sitt missnöje med det regerande partiet. Han beskrev President Zuma och ANC som korrupta huliganer, att han som födelsedagspresent till Mandela skulle bli medlem i DA och avslutade med löftet: ”Den dagen Zuma slutar vara korrupt är dagen då jag slutar röka marijuana!”

Innan han kunde fylla i formuläret som beseglade hans medlemskap i DA fick han en föreläsning så han var väl införstådd med DA:s partilinje gällande droganvändning.

Recommended Posts