Kontroversiellt att stänga ner skolor i endast fattiga områden

Västra Kapprovinsen är den enda av Sydafrikas nio provinser som inte styrs av regeringspartiet African National Congress (ANC) utan av Democratic Alliance (DA). När provinsen då tog beslut om att stänga ner totalt 27 skolor med motivationen att utbildningskvalitén var för låg och elever hoppade av i förtid bäddade det för partipolitisk smutskastning. Demonstrationer som samlat tusentals människor i Kapstaden har arrangerats av ANC:s ungdomsförbund.

Afrikagruppernas partnerorganisation International Labor research and Information Group (ILRIG) har via sitt ungdomsprogram engagerat sig för frågan och mobiliserat ungdomar som blir direkt drabbade men även ungdomar som står i solidaritet med andra ungdomar. De har även arrangerat en rad öppna möten, partipolitiskt obundna öppna möten.

Partipolitisk tillhörighet kan vara en het potatis i Sydafrika och många känner sig inte bekväma med att marchera under en ANC flagga utan menar att frågan om utbildning inte borde politiseras utan snarare förena över partigränser. En av deltagarna på det öppna mötet tryckte särskilt på den punkten:

-Jag sticker inte under stolen med att jag är ANC-medlem, eller ansluten till textilindustrifacket. Men jag har inget emot att marchera med DA-medlemmar. När mitt fack som har majoritet kvinnliga medlemmar träffas talar vi inte bara om löner. Vi är också mödrar och föräldrar och den delen av våra liv är också politiska. Om någon annans barn far illa berör det även mig! Vi kan inte sitta och vänta på att mobilisera förrän det drabbar oss personligen eller för att min granne tillhör ett annat parti.

De cirka hundra personerna som var där var överens om att skolornas beslut om nedläggning inte på något vis gynnar det redan mycket ojämlika utbildningssystemet.  87 procent av sydafrikanska ungdomar skrivs in i grundskolan men det är bara en tredjedel av dem som klarar examen som tillåter vidare studier. I Kapstaden tar 97 procent av eleverna i rika områden grundskoleexamen, medan endast hälften av eleverna i stadens största kåkstad klarar examen, och då är inte de som hoppar av skolan under tiden inräknade. Svaret var, enligt deltagarna, inte att lägga ner underpresterande skolor utan tvärtom, att investera mer i dem. En äldre kvinna reste sig och sa:

-När jag var student på 70-talet så var vi tvungna att ta över den politiska kampen för rätten till utbildning allteftersom våra ledare arresterades och fördes till Robben Island. Det krossar mitt hjärta att veta att vi inte kommit längre. Att mina barn och barnbarn möter lika stor diskriminering som jag.

Recommended Posts