Konsten att kriminalisera människorättskamp

Nkululeko Gwala

Nkululeko Gwala

Nkululeko Gwala är sist i raden av modiga aktivister som mördats efter att ha vågat trotsa hot och utmana korrupta politiker. Timmar efter att Gwala blivit intervjuad av en nyhetstidning, om hur statliga hus ämnade att tilldelas hemlösa istället tilldelas människor med personlig anknytning till kommunalordföranden, mördas han. Under intervjun säger Gwala att han är rädd för sitt liv. Strax därefter skjuts han med 12 skott. Ingen har gripits för mordet.

Kwazulu Natal, provinsen där Abahlali base Mjondolo verkar, är en plats där politiska mord är en del av den politiska kampen. Afrikagruppernas partner Church Land Programme stöttar Abahlali base Mjondolo, en rörelse som kämpar för rätten till mark och hus. David Ntseng från CLP som deltar i Abahlalis aktiviteter säger att våld och hot blandas med försök att muta ihärdiga aktivister.

-Lokala politiska ledare är inte demokratiskt valda, utan tillsätts av ANC. Våld är vanligt, i det här området har kommunordföranden kontakter till lönnmördare. Ibland identifieras aktivister som erbjuds hus nästa vecka om de bara slutar mobilisera människor mot det korrupta systemet där hus tilldelas politikers släktingar eller säljs och vinsten stoppas i politikernas fickor.

David och Thuli

David och Thuli

Samtalet med David förs i väntsalen utanför Pinetowns tingsrätt i Durban. Hit kommer David och medlemmar från Abahlali ofta. Idag är det åtta aktivister som står åtalade för våld på allmän plats samt förstörande av egendom. De greps på grund av en demonstration de anordnat i området Kwandengezi i Durban. Området styrs av två myndigheter, kommunen och det traditionella ledarskapet. De båda hade förhandlat om mark där statliga hus för hemlösa skulle upprättas. Hövdingen gav godkännande att bygga hus på mark som beboddes av människor som redan betalar skatt till hövdingen för nyttjande av marken. När husen väl stod på plats flyttade okända människor in, trots att många i området ansökt om statliga hus sedan tiotal år tillbaka. Aktivisterna pekades ut av bosättarna i de statliga husen. Bland de åtta finns också två damer över 60 år. David fortsätter:
-När Via Campesina (latinamerikansk rörelse för landlösa) för tio år sedan pratade om hur kampen kriminaliserades hade jag svårt att förstå vad som menades. Idag har pusselbitarna fallit på plats. Människor hotas, arresteras, fängslas och mördas när de ifrågasätter korruption och utövar sina demokratiska rättigheter. CLP kan bistå med saker som borgensummor och juridiska utgifter, desto svårare är det att bidra med fortsatt energi att orka stå emot lokala myndigheter som har hela stadsmaskineriet i ryggen.

Efter att ha väntat i fyra timmar kallas aktivisterna så in till domstol. Det är ett nervöst gäng som samlas framför domaren. De behöver inte vänta länge, då statsåklagaren yrkar för att lägga ner fallet. Bevisningen är för tunn och demonstrationen var lagligt genomförd. En kollektiv utandning hörs i salen och de åtta aktivisterna är fria att gå.

Den här gången gick det bra. Gruppen är fast besluten om att fortsätta kämpa. Kommunordföranden odemokratiska metoder måste avslöjas.
-Kanske tror han att vi ger upp efter detta. Att vi inte längre vågar fortsätta. Men vi står förenade, ingen annan kommer föra vår kamp åt oss, säger Thuli, organisatör åt Abahlali i Kwandengezi.

Vill du stödja Church Land Programmes arbete för rättvisa kan du göra det här.

Recommended Posts