Klimatbuss från Nairobi till Durban

Landade i klimathuvudstaden tidig morgon. Durban har rykte om sig att vara det perfekta turistmålet på grund av det pålitliga, varma och soliga vädret. Själv packade jag bara med mig flip flops men blev redan på flygplatsen meddelad att självaste Gud nu lagt sig i ministertoppmötet! Mulet med illavarlande färg på molnen och smått huttrande gav jag mig iväg till civilsamhällets högkvarter -University of Kwazulu Natal.

Träffade bland annat chefen för vår partner groundWork, Bobby Peak, som gjort de senaste dagarnas inlägg på bloggen och även ansvarat för smutsiga energiveckan som avslutades idag. Han medger att få aktivister på plats har förtroende för världspolitikerna vad gäller utsikterna att komma med några produktiva lösningar på klimatkrisen. Däremot har aktivister från hela världen slagit sina kloka ihop, redo att möta en värld utan fossila bränslen. Utanför säkerhetskomplexet kallat COP17 finns hopp och vilja!

Ett annat energirikt gäng på plats var två busslaster afrikanska aktivister som färdats från Nairobi, Kenya till Durban, Sydafrika. På vägen har de hållt konserter för att uppmärksamma Afrikas utsatta klimatposition. Den långa resan mot klimatsmarthet når sitt klimax imorgon då vi samlas i en sportstadium med tal och musik som leds av Desmond Tutu.

Det var svårt att ta sig fram till aktivisterna mellan filmkameror och journalister.

Recommended Posts