Klimataktivismen har startat!

Det stora klimattoppmötet med regeringsdelegater från världens stater är tänkt att starta den 28e denna månad och sluta 9e december. Civilsamhället däremot planerar, lägger upp strategier och protesterar längre än så.

Idag startade Smutsiga energiveckan, en kampanj initierad av Afrikagruppernas partner groundWork. Veckan går ut på att samla aktivister, rörelser och organisationer som fokuserar på smutsig energi, och kräva omställning till ren energiproduktion.

På söndag kommer en massprotest ledd av Desmond Tutu ta plats på sportarenan Kings Park. Protesten, som blandas med musik, ämnar förena olika trosskolor och sända ut ett gemensamt budskap om ett nytt bindande klimatavtal. Önskar du skriva på uppmaningen Vi har tro -för klimaträttvisa nu kan du göra det här.

30 november till 2 december hålls möte för och med kvinnor på södra Afrikas landsbygd.

3 december hoppas jag är ett markerat datum världen om! Då demonstrerar vi ihop på Global day of action.

5e december mobiliserar lantarbetarorganisationer, landlösa rörelser och fattiga småbönder för matsuveränitet och matsäkerhet.

Detta är endast några exempel på aktiviteter som förs utanför det ”riktiga” klimattoppmötet. Jag åker dit på lördag och kommer hålla er uppdaterade. Finns någon särskild frågan om vad som händer på plats kan ni kontakta mig på agnes.nygren@africagroups.org så ska jag försöka göra vad jag kan för att svara.

Recommended Posts