Keiskammas Guernica

African Guernica

Keiskamma Art Projects African Guernica

I Hamburg inte långt från East London finns Keiskamma Arts Project. Ett gäng kvinnor som sysslar med broderi ute i en by kanske mest låter som en kliché om så kallade ”inkomstgenererande projekt”. Men just Keiskamma Art Project har lyft sig till nästnästa nivå och förmått skapa stora konstverk som turnerar världen kring. Ett sånt hade vernissage på festivalen i Grahamstown i år.

Keiskammabroderier

Broderade örngott

African Guernica heter en enorm bonad som bygger på Picassos Guernica. Projektet skriver: ”Medan Picassos Guernica var en protest mot bombningen av den lilla staden Guernica i Spanien 1937, är vår en protest över den till synes ohejdbara död och det långsamma sönderfallet av en generation människor.” Hiv och aids alltså.
Tapeten åtföljs av rader av broderade örngott, som sjukhussängar, med namn och ålder på avlidna. Varje örngott pryds även av en gråtande figur.

För oss som är långt borta från de dagliga effekterna av aidskatastrofen kan det som händer reduceras till siffror och debatter om vilka åtgärder som är effektiva eller inte. Även när man besöker områden där folk lider och dör blir det hela abstrakt. Dels är det svårt att ta in vad som händer. Som besökare har du sällan ett längre perspektiv. Man hör historierna om alla som ”fattas” men du har kanske aldrig varit i området innan och kanske inte kommer tillbaka. Du ser inte hur sönderfallet äter sig in i bygden. Keiskamma Art Project fick mig att fundera på detta och visar lidande och död samtidigt som okuvlighet och motstånd.

Läs mer om projektet
De främsta verken

Recommended Posts