Käre President Jacob Zuma

Så börjar ett öppet brev till Sydafrikas president, skrivet av Lukhona Mnguni. Han är en ung man knuten till Cope, men många av åsikterna i brevet uttrycker rätt väl den våg av missnöje med presidentens sexliv som syns i media, facebook, twitter, på gatan, överallt. Många refererar till att ”folk på landsbygden” där Zumas största stöd kommer ifrån, säkert tycker att det är okej att ha oskyddat sex utanför äktenskapet och sätta tjugo barn till världen. Jag tvivlar på det, och tänker ta reda på mer om den saken. Åsikter om att ”det är samtycke mellan två vuxna och presidentens privatliv” är måhända vanligare bland de som inte har tillgång till Internet och andra mediakanaler.

Här utdrag ur resten av brevet:
”Som ung man är jag intresserad av hur våra makthavare beter sig, för att försäkra mig om att vi har goda, moraliska och etiska ledare att se upp till. En offentlig person som inte skapar förtroende eller uppträder på ett sätt som inspirerar till utveckling av samhället bör tas bort från rampljuset och skickas till något mörkt hörn för sitt vilseledande beteende. För mig råkar du vara en sådan person.
För mig är det irrelevant att personen du gjort med barn är dotter till Irvin ”The Iron Duke” Khoza, jag skulle känt samma sätt även om det bara var ännu en kvinna. Om detta barn föddes under normala förhållanden innebär det att du måste ha legat med damen runt januari 2009. Under samma tid hade du redan betalat Lobola för Thobeka Madiba-Zuma och planerade ditt bröllop med henne. Samtidigt hade du redan har nöjet att vara uppmärksammad av två fruar. Jag antar att stressen under kampanjen inför valet 2009 års inte kunde lättas av dina fruar, utan att du behövde söka tröst hos en annan kvinna utanför äktenskapet.
Vad som äcklar mig mest är det faktum att denna dam blev gravid, vilket innebär att du haft oskyddat sex ännu en gång. Det betyder att du kan utsätter dina hustrur för risk, eftersom du verkar fiska efter hiv, så att du ta hem det och fördela det jämnt mellan dem.
Zuluriket borde skämmas över hur du marknadsför deras kultur med månggifte, något som för mig faktiskt är mycket nedsättande för kvinnor. För mig symboliserar detta chauvinismen och patriarkatets sanna natur, att om man inte är nöjd med en kvinna, så kan man ta en annan. Samtidigt skulle samhället förkasta en kvinna som tog en andra man. Polygami främjar också otrohet eftersom du måste lära känna din andra hustru, eller i ditt fall din sjätte, under intima stunder utom äktenskapet.

Du kan inte komma med moralpredikningar mot mig när du samtidigt utför sådana vidriga handlingar som får mig att skämmas för att vara sydafrikan. Du innehar det högsta ämbetet i vårt land och många kommer använda ditt sätt att agera för att rättfärdiga sina misstag och vidriga beteenden som ditt. Du är inte en källa till hopp för mig, utan snarare att en källa till katastrof.”
Lukhona Mnguni
Läs hela Mngunis brev här

Recommended Posts