Kanske inte så dumt med lönndom ändå.

Och så har president Jacob Zuma gått och gift sig. Igen. För femte gången om man ska vara noga. En fru har sedan dess skilt sig från honom, och en tog livet av sig. Vidare har han betalat lobola, brudpris för ytterligare två damer varav han har en son med den ena.
Allt detta väcker en rad intressanta frågor. Har Zuma råd med alla dessa fruar och uppemot 18 barn? Nu har jag inte kollat upp vad han tjänar, men vid bröllopet 2008 uppgavs David Mabuza ha sponsrat tilldragelsen med 400 000 rand. Han är nu regeringschef för provinsen Mpumalanga.
Sannolikt gick inte skattemedel till själva festen, men alla fruarna behöver livvakter och andra förmåner som tillkommer presidentfruar.
Vidare ska Zuma och just den senaste frun Tobeka Madima ha gift sig för länge sen enligt sydafrikansk lag. I Sydafrika är polygami olagligt med undantag för traditionella äktenskap. Men man måste välja. Om du redan gift dig enligt civilrätt kan du inte ta en till fru under traditionell rätt. Då får du skilja dig först och börja om från början så att säga. Alltså verkar det som om Zuma bryter mot lagen.
Detta är bara de praktiska påpekandena. Zuma själv säger att han är stolt över sina fruar och att han är öppen med att han älskar flera kvinnor, något som andra män gör i lönndom. Efter att ha exponerats för lite väl mycket av Zuma i traditionell utstyrsel på alla tidningars förstasidor och insidor börjar man nästan tycka att lönndom inte är så dumt ändå…

Hur funkar månggifte med mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och hiv och aidskatastrofen? Jag väntar ivrigt på kommentarer från Sydafrikas feminister.
I ett annat hörn av Afrika debatterar saudiska journalisten Nadine Bedair för polyandri. ”No one has been able to explain to me convincingly why it is I’m deprived of the right to polyandry”

Recommended Posts