”Jodå, vi vet att det är jul” -Afrikanska musikers svar till Bob Geldof.

aidEfter 28 år av tyst tolerans har nu en grupp av arbetslösa afrikanska musiker gått ihop och släppt en jullåt vid namn Jodå, vi vet (Yes, we do) som svar på Bob Geldof och Band Aids låt Vet de om att det är jul? (Do they know it´s Christmas?)

(Det är satirsaten Hayibo som rapporterar. Artikeln är översatt från engelska.)

Vid lanseringen av sången hyllades Geldof för sitt outtröttliga sökande efter ett svar och sa att de hoppades att deras sång äntligen kunde befria irländaren och hans vänner till att söka svar på nya och mer viktiga frågor.

”Som, känner amerikanarna till klimatförändringar? Eller, hade Kim Jong Il tid att skriva ner koden för avbrytning av kärnvapenavfyrning innan han dog? Eller kanske kan han återgå till den tidskrävande klassikern av ‘Berätta för mig varför jag inte gillar måndagar‘?”

Under lanseringen, vars intäkter kommer gå till att lära brittiska studenter disciplin, läskunnighet och att använda preventivmedel, berättade låtskrivaren och sångaren Boomtown Gundane att han i åratal retat sig på Geldofs antagande om att hungriga afrikaner också är korkade.

”Eller sa han bara att afrikaner är korkade? Självklart visste vi att det var jul.”

Han sa att trots den fattigdom och hunger, som inspirerade Geldof och hans vänner att skriva låten 1984, har afrikaner utvecklat sina egna metoder att komma ihåg julen.

“Bara för att vi inte har Boney M eller julannonsering i September betyder inte det att vi är omedvetna om julen”, sa Gundane som menar att afrikaner har mycket gemensamt med irländarna.

”De tog sig genom kristider som den irländska potatissvälten och inträdet av protestantiska kyrkan utan att glömma bort julen –varför trodde de då att vi skulle glömma?”

På frågan om varför ensemblen av afrikanska musiker inte tidigare hade kommit med svar till Band Aid låten svarade Gundane att det tagit dem ett bra tag att förstå att det verkligen inte var ett genomtänkt skämt.

”Vi väntade på att de skulle skratta. Men skämtets slutkläm kom aldrig.”

Gundane sa att han hoppas hans medverkan i låten skulle göra honom till expert på Brittisk politik och ekonomi, på samma sätt som ’Do they know it’s Christmas’ gjort Geldof och Bono till världens ledande experter om Afrika.

”Om jag inte delar scenljuset med drottningen och David Cameron vid den här tiden nästa år, så har jag gjort något väldigt fel.”

översatt av Agnes Nygren, kommunikatör Sydafrika

Det här inlägget är del av en bloggserie som handlar om afrikanska stereotyper. Läs gärna också tidigare inlägg:

Profilbilder, Afrikas gåva till Väst

Bob Geldof slår nytt rekord i konsten om välmenande förnedring

Recommended Posts