Jesus är hivpositiv!

Jag och min kollega fick häromsisten tillfälle att sitta ner och talas vid en stund med den Pastor Xola Skosanaprogressiva, och för några provocerande, pastorn Xola Skosana, vars mässor orsakat en hel del mediala skriverier.

-Vår församling lockar av någon anledning många unga, ungefär sjuttio procent av söndagarnas mässbesökare är unga.

Utan att känna honom eller hans tal ur predikstolen så får jag ganska snabbt en känsla av varför. Han talar om helt enkelt om frågor som berör unga och om de orättvisor som är en del av deras vardag, från sin kyrka belägen mitt i Kapstadens största kåkstad, Khayelitsha. Att han talar om de orättvisor som människor möter varje dag i kåkstaden, att han adresserar problemen till politiker och utmanar dem att ta sig an det de lovat i många år.

Skosana berättar om upprinnelsen till vad som skulle bli en omskriven tre timmar lång predikan.

-Jag satt och läste Matteus 25 där det står om Jesus: Jag var hungrig, jag var törstig, jag var fängslad, jag var sjuk och jag var hemlös. Det är väl märkligt, jag som har läst bibeln i 25 år hade aldrig förut sett det som nu stod där så tydligt. JESUS ÄR HIVPOSITIV! Jag kunde inte förstå att jag inte sett det tidigare och jag blev så exalterad, jag kunde inte vänta på att få berätta för församlingen.

Skosana såg en annan tydlig bild när han körde längs med motorvägen som passerar Khayelitsha. Välkommen till helvetet! -Sydafrikas kåkstäder.

-För det är vad det är. Det är ett levande helvete att bo i Sydafrikas kåkstäder. Alla problem en människa kan stöta på; arbetslöshet, våld i hemmet, sjukdom, tillgång till vatten, el eller skola, allt blir tiofalt gånger värre om du bor i en kåkstad än i en förort. Det behöver inte vara så! Det är dags för våra ledare att ta sitt ansvar! Därför har min kyrka nu startat kampanjen Välkommen till helvetet! Sydafrikas kåkstäder. Vi kommer marchera 15 kilometer genom townshipen till parlamentet och kräva att de börjar bygga bostäder på statlig ägd mark. Människor kan inte vänta längre, de har väntat i helvetet alltför länge.

Xola Skosana, lägg namnet på minnet för jag tror du kommer höra det igen.

 

Recommended Posts