Jag vet min, känner du till din?

Jag vet min hivstatus. Alldeles bredvid kontoret ligger en offentlig hälsovårdsklinik. Jag är där tidigt på morgonen och passar på att stoppa på mig några förpackningar gratiskondomer som verkar finnas överallt. Manliga sådana, de kvinnliga behöver man i regel fråga om.

I receptionen frågar man mig varför jag är där och fyller efter sedvanlig procedur i mina uppgifter till en personlig fil. Den stora majoriteten sydafrikaner besöker kliniker lik den här med stora väntrum, utarbetade och underbemannad personal med alldeles för många patienter. Dock verkar det vara allmän kunskap att det är just hit man bör vända sig för den bästa hivvården. När närmare 18 procent av befolkningen lever med hiv är det den sjukvård som möter majoriteten som har den bästa kunskapen.

En TV står på hög volym med nyheter på isiXhosa -ett språk jag en gång hoppas kunna bemästra, åtminstone för barnkonversation. Ännu är min xhosa usel så jag vilar istället ögonen på en pappa som gullar med en snorig 2-åring. Bredvid mig sätter sig en ung kvinna, säger hej och undrar varför jag är här.

Ett ögonblick av tvekan följer från min sida; vad är brukligt? Borde jag ljuga? Säga att jag är här för nageltrång eller turberkulos? Jag minns inte att någon ställde mig den frågan (som inte var en sköterska) senast jag satt på könsavdelningen på Sahlgrenska. Snarare tvärtom, besökare gjorde sitt yttersta för att titta överallt utom in i någon annans ögon. Som om bekännelsen Jag hade sex -nu har jag klamydia stod i pannan på oss.

Turligt nog finner jag mig och säger som det är. Jag är för att göra ett hivtest. Jaha, säger kvinnan, själv är jag här för att göra ett graviditetstest. Jag frågar vilket resultat hon hoppas på och hon medger att att hon faktiskt inte vet. Hon är nog inte redo men när är man det, egentligen, konkluderar vi. Vi fortsätter småprata tills det är min tur.

Till skillnad från mitt sista könsrelaterade sjukhusbesök ställdes denna gång inga frågor alls om mitt sexuella liv. Testet var färdigt på ett par minuter och jag ombads hålla mig borta från droger. Tydligen får sköterskorna i vårt område träffa alldeles för många fall av unga som råkat i missbruk och därför hamnat i sexuella situationer där de får problem att skydda sig.

I Sverige är det nu 30 år sedan vårt första fall av hiv upptäcktes. P1 uppmärksammar detta genom en programserie i tre delar. Mer om det kan du läsa här. Mycket har hänt på området sedan vi i början av 80-talet tvingades börja försöka förstå detta komplexa virus. Medicinskt har det hänt mycket, på det sociala planet något mindre. Hiv och könsjukdomar i allmänhet omges gärna av skam, tystnad och i värsta fall social utfrysning. Som i sin tur kan få konsekvenser av resonemang om att det är bättre att inget veta. Det resonemanget dödar. Du kan leva ett fullgott liv med dagens bromsmediciner. Men du måste veta din status för att kunna behandlas.

Snabbtester är ett nytt fenomen i Sverige, men det går att hitta. På t ex Venhälsan i Stockholm, på Centrum för sexuell hälsa i Malmö eller Sexualmedicinskt Centrum i Göteborg.

Recommended Posts