Jag upptäcker filmjölk


Innehöll tydligen filmjölk

Under alla besök i Sydafrika har jag sett pappkartonger och plastdunkar med amasi, eller maas på afrikaans, utan att reflektera över innehållet. Samtidigt har jag letat förgäves efter vanlig yoghurt att ha på flingorna på morron. I min butik har de bara low fat, double cream eller sötad fruktyoghurt.

Lösningen kom när svenska praktikanten Louise på Masimanyane Womens Support Centre halade fram en dunk amasi på morron när vi bodde på samma vandrarhem i Grahamstown.
– Vad är det där, sa jag.
– Filmjölk, sa hon.
Jajemen. Inte lika slät som hemma kanske, men smakar likadant och är syrad med samma bakterier.

Sedan denna uppenbarelse äter jag belåtet flingor och fil på mornarna eller som mellanmål. Många sydafrikaner tycker att det är jättekonstigt att jag som utlänning nu konsumerar stora mängder traditionell surmjölk. Min förklaring att detdär äter vi i Sverige också, mottas med viss misstrogenhet. Äter vita surmjölk? En tiggare kom fram till mina vänner och bad på xhosa om lite pengar till amasi, varefter han vänder sig till mig och ber om en slant att köpa bröd för.

Nelson Mandela skriver i sin självbiografi hur han nästan avslöjade sig i ett gömställe genom att ställa ut ett fat mjölk till surning i fönstret och hörde ett par svarta arbetare kommentera att detdär var en konstig syn i ett vitt område, att någon gör amasi.

Nästa steg är att äta fil med pap, majsgröt. Riktigt så långt har jag inte kommit ännu.

Recommended Posts