Elen dyr och sen

Sov över i Cata, en liten by på landet för ett tag sen. Nomvume som jag bodde hos har ingen el. Vi stod utanför huset och såg ut över andra delen av byn som glittrade av elljusen i kvällningen.
– När kommer du att få el draget till ditt hus? Frågade jag.
– Tja, det blir väl nästa år, för då har vi lokalvalen. Då händer alltid saker för de vill att man ska rösta på dem, politikerna.

Sverige har röstat för ett världsbankslån till halvstatliga elföretaget Eskom, något som jag skrivit om tidigare här på bloggen.

Så här skriver Svenskan: ”Biståndsminister Gunilla Carlsson hänvisar till att lånet även innehåller satsningar på vind- och solenergi.
– Sydafrika har en stor och fattig befolkning och en efterfrågan på energi som ökar. Att säga nej skulle direkt motverka fattigdomsbekämpning men också att på sikt hitta förnybara energilösningar, säger hon. Världsbankens analys är att alternativ energi inte räcker till för att klara den snabbt ökande efterfrågan.
– Det här är en rättvisefråga. Vi kan inte säga att de inte har rätt till energi, säger Gunilla Carlsson. ”
Men det kan Eskom. Elpriserna kommer att dubblas de närmaste tre åren medan exportindustrierna fortfarande får billig el. Tidigare löften om att installera en miljon solvärmda varmvattensberedare har brutits.

Muna Lakhani på Earthlife hävdar att det billigaste sättet att öka kapaciteten är att spara el. Men idag finns inga anledningar att spara, eftersom elen skapar inkomster. Således offrar man vår miljö för att tjäna en snabb slant på att förse skitiga industrier med skitig el från Världsbankssponsrade kolkraftverk.

Tyvärr inget aprilskämt fast det känns lite så.

Recent Posts