Inkomst till häst

Chris tillsammans med familjens sto Shooter

Chris Thabiso kan inte minnas hur liten han var när han började rida. Hästar har alltid varit en del av hans familj. Chris föddes i Cata, Östra Kapprovinsen, men som så många andra unga sökte han sig efter skolan till närmsta storstad, East London, ca två timmar med bil ifrån byn i hopp om jobb.

-Jag hoppades hitta arbete men för det mesta var det inget som hände. Jag fick bara lite ströjobb här och där. Så när jag hörde att Border Rural Committee börjat försöka locka turister till Cata för guidade hästturer återvände jag hem.

Vi går i enlighet med landsbygdens tempo i maklig takt mot hästhagen medan vi pratar. Chris pekar på hagen och jag ser den men den ser inte ut som hagar jag är van vid. Den här är stor, tom och med grinden på vid gavel. Alla djur betar istället utanför hagen, hästarna ihop med kossor, gäss och grisar. Jag frågar om han blir tvungen att jaga ihop alla djur om kvällarna och jovisst, så är det, men det verkar inte betyda någon större kraftansträngning. Han går mot sitt havande sto, Shooters, som gör ett lamt försök att undvika att bli fångad. ”Fångad” i det här fallet är ett för starkt ord. Chris tar hästen varsamt om underläppen och leder lätt med henne in i hagen där det vankas foder.

-Jag föredrar att vara här i min hemby och om jag kan skaffa mig en inkomst här så är det här jag vill stanna. Nära min flickvän. Hon är den enda för mig och jag hoppas vi gifter oss om ett par år.

Chris sätter fingret på dilemmat med de flesta sydafrikaners familjeliv. Landsbygden är för många ”hem” även fast man jobbar stora delar av sitt liv långt härifrån. Strukturer som härrör från Apartheid och som inte ändrats nämnvärt. Den skyhöga arbetslösheten och bristen på statliga landsbygdssatsningar gör att familjer tvingas leva åtskilda.

-Nu har jag varit del av den här hästturismen i ett år och det går bra. Nu på vintern är det ju lite stiljte med turister men till högsäsongen har jag tjänat ganska bra, på det jag älskar allra mest.

Vill du läsa mer om turismen i Cata kan du göra det här.

Recommended Posts