Inget raskrig på gång

Läser Staffan Heimersons artikel i Aftonbladet och undrar vilket land han rapporterar om. Frågar folk runt omkring om de tror att Sydafrika är på ”randen till omfattande raskravaller”. De stirrar alla häpet på mig innan de börjar skratta. Nej nej nej. Det värsta rasrelaterade våldsbrottet som hänt hittills efter mordet är att en vit kvinna slängde läsk på en svart man utanför domstolen i morse. Cape Times intervjuade några av de som närvarar. En svart man sade att pojkarna som gjorde det var modiga, hjältar och genomförde vad många tänkt. En annan håller inte med, utan tycker att Terre’Blanche blivit mildare till sinnes efter tiden i fängelset. Han satt inne för att ha slagit en svart arbetare tills mannen nästan dog.

En vit demonstrant mot kommunism tror att Terre’Blanche hade ett pris på sitt huvud.  Det vill säga att mordet var politiskt i den meningen att han mördades i egenskap av ledare för en nazistisk rörelse.

Jag ringer en representant för gruppen vita sydafrikaner, Angela Conway som beskrev sig själv som en vit rik sydafrikan och frågade om hon känner sig rädd. Precis som alla andra skrattar hon åt det.
– Frågan verkar ha blåsts upp i internationell press. Min dotter i Taiwan ringde och frågade om det är krig i Sydafrika nu. För mig är detta en arbetsrättslig tvist som gått alldeles för långt. Förhållandena på Terre’Blanches farm är uppenbarligen urusla, bara en sådan sak som att en 15åring arbetade där. Men självklart är alla mord förkastliga, detta precis som alla mord på farmarbetare som inte uppmärksammas. Jag tror inte att det kommer att bli något mer av detta, nu är ju AWB rent försonliga i sina uttalanden.

Recommended Posts