”Ingen kommer kunna hindra arbetare från fortsatt strejk”

Igår lät sydafrikanska regeringen meddela att beslut om justerad minimilön för lantarbetare kommer dröja till april. Argumentet lyder att enligt lagstiftning ska minimilöner för alla sektorer omförhandlas i april. Detta rimmar dock illa med lantarebtarenas krav. Arbetarna gav regeringen en tidsfrist till den 4 december. Nåddes inte uppgörelsen om 150 rand/dag (110:-) skulle strejkerna fortsätta. Mer om lantarbetarnas krav kan du läsa här.

Jag slog en signal till Afrikagruppernas partnerorganisation Sikhula sonke -en kvinnligt ledd fackförening i Västra Kapprovinsen- för att höra med deras president Sarah Claasen hur fackföreningen såg på det statliga meddelandet. Hon visade sig sitta i möte med polisen som begärt tid att träffas för att veta om deras organisation kommer uppmana sina medlemmar till fortsatt strejk.

Sarah Claasen

-Jag sa till polisen att lantarbetare är frustrerade och förbannade. De har fått nog och Sikhula sonke står bakom de samlade kraven. Allt vi kan göra som fackförening är att försöka avrråda medlemmar att använda sig av våldsamma aktioner. Det står inte i vår makt att hindra lantarbetare från att strejka. Inget fackförbund, farmare eller regering kommer kunna hindra dem från fortsatt strejk.

I skrivande stund sitter jag med två av Sikhula sonkes fackombudsmän i Johannesburg på ett möte som samlar lantarebetare från hela södra Afrika. På frågan om hur de ser den nära förestående framtiden, kommer lantarbetare hålla stridsviljan nere till april eller kommer strejkerna fortsätta svarar de såhär:

Från vänster: Katie Rezont, Dianne Hlati

-Strejkerna kommer alla gånger att fortsätta! Startdatumet för strejk är fortsatt den 4 december. Vi kommer inte godta något annat än 150 rand om dagen (2,250 kronor i månaden). Faktum är att båda farmare vi arbetar för har sagt att de skulle kunna betala den summan, men att de inväntar den nya minimilönen. Men om strejkerna nu fortsätter riskerar de att förlora sin skörd, eftersom vi närmar oss skördetider. Det är en risk de nog inte är villiga att ta. Vi tror därför att farmare kommer känna sig pressade att själva möta kraven, utan riktlinjer från regeringen.

-Det är också troligt att nästa strejkfas kommer bli våldsam. Våldsam mot farmare och egendom men också eventuellt våldsamt internt bland arbetare. Ett av problemen med utländsk arbetskraft är att de är benägna att jobba för mindre lön. Om strejkerna fortsätter men till exempel zimbabwiska arbetare går tillbaka till jobbet för att jobba för en lön som är lägre än dagens minimilön kommer det reta upp andra arbetare. I så fall kan våldet även drabba dem.

Recommended Posts