Idrott och politik – hör det ihop?

”Snart riktas världens ljus mot fotbolls-VM i Sydafrika. Bortom matcherna finns ett land med stark historia och fascinerande folk. De förtjänar uppmärksamhet. Det gör också de många människor som i fotbollens skugga far illa. Fattiga, byggarbetare och prostituerade är några vars mänskliga rättigheter trampas på i samband med ett VM. Vilka konsekvenser har VM för dessa? Och vilket ansvar har fotbollen för att respektera de mänskliga rättigheterna?”
Så presenterades ett seminarium i riksdagen nyligen där bland andra Afrikagruppernas Karin Linvall talade. Reportrar utan gränsers ordförande Jesper Bengtsson sade bland annat att inför OS i Kina sade många att idrott och politik inte hör ihop. Men det hörde ihop väldigt mycket för Kina. Ska bara kritikerna av evenemang hålla isär idrott och politik och inte förespråkarna? Ur ett Sydafrikaperspektiv är kopplingen självklar – många säger att bojkotten av idrotten internationellt verkligen bet på stödet till apartheidregimen.

På grund av knackigt Internet har jag inte kommit mycket längre i klippet och har inte själv lyckats se vad Karin sa… (Internet och demokrati, hör det ihop?)
SVT har lagt ut programmen på SVT Play

Recommended Posts