Idag ”firar” vi Världsaidsdagen

Idag slutar Afrikagruppernas månadslånga hivkampanj för den här gången. Temat för Världsaidsdagen globalt är ”På väg mot noll: Inga nya hivinfektioner. Ingen diskriminering. Inga aidsrelaterade dödsfall.”

Som en del i hivkampanjen åkte två medlemmar, Monica Haglund och Maria Westerholm, till Sydafrika för att ta del av vår partnerorganisation Wellness Foundations arbete under två veckor. Wellness Foundation arbetar tillsammans med vårdgivare och flera av dessa lever själva med hiv. Under tio år har organisationen stöttat och stärkt vårdgivarnas position i samhället genom att hjälpa dem att organisera sig i kampen mot de orättvisor som finns inom hälsovården. Tillsammans för de en kamp om arbetsrelaterade rättigheter som rimliga löner och humana arbetsförhållanden. De kämpar för att deras arbete ska bli en del av den offentliga sektorn. Vårdyrket ska inte anses vara en kvinnosyssla som inte är berättigad till ersättning.

Monica och Maria från Örebro Afrikagrupp fick följa med några vårdgivare i deras arbete med att informera om och stötta personer som lever med hiv i Khayelitsha i Kapstaden. En av vårdgivarna är Loyiso Mohamba. Han är en av få män som jobbar med omsorgsarbete i Sydafrika. Här nedan kan du ta del av hans berättelse.

Du har möjlighet att möta ytterligare tre vårdgivare som berättar sin historia via ”digital story telling”. Titta på bildspelen och lyssna till Annas, Rozetes och Ntombozukos berättelser här.

För att vi ska kunna nå visionen om inga fler hivinfektioner, ingen diskriminering och inga aidsrelaterade dödsfall krävs fortsatta ansträngningar och satsningar globalt. Afrikagrupperna bidrar genom stöd till civilsamhällets organisationer i södra Afrika. Våra partner jobbar på olika sätt med en kombination av påverkansarbete, psykosocialt stöd, prevention, information och behandling. Allt detta är viktiga byggstenar för att skapa förändring och förutsättningar för att fler människor ska ha rätt till ett hälsosamt liv.

Idag manifesterar vi på flera olika platser i Sverige. Läs mer om hur och var här.

Tillsammans kan vi utrota aids!

 

Recommended Posts