Ibland segrar mänskligheten

police brutalityTidsramarna för affärer, gatuförsäljare och gatumusiker är minst sagt fasta i Kapstaden, Sydafrika. I tisdags satt blinde 51-åriga Goodman Nono som vanligt på sin plats i centrala Kapstaden och spelade på sin gitarr. Som gatumusiker har han försörjt sin fru och två barn i just detta gatuhörn sedan 2008. Minuter efter klockan två på eftermiddagen blir han ombedd av sex poliser att sluta spela. När han inte lyder ordern blir han med våld ivägsläpad och slagen av poliserna, hans gitarr slås sönder och han blir bötfälld. Hans fru gråter och hans tioåriga dotter tvingas se på när deras blinde far släpas in i en polisbil.

Nonos olycka visas under kvällen på de nationella nyheterna och läggs till högen fall av extremt polisövervåld.

Historien hade kunnat sluta här, i en tragedi för en familjefar utan medel till fortsatt försörjning, ärrad och böter omöjliga att betala.

Men ibland segrar mänskligheten över uppenbara orättvisor. När Nono återvände nästa dag möttes han av hundratals stadsbor som hyllade honom som en hjälte. Med plakat som ”Guitarist Inte Terrorist” och ”Polis eller Rånare?” välkomnades han tillbaka till sin plats. Flertalet instrument skänktes till Goodman, bland annat en ny gitarr, liksom pengar och juridiskt stöd.

Tre av de sex polismännen som kunde identifieras på videoupptagning är nu avstängda från sina tjänster tills dess en utredning är gjord.

Trevlig helg i mänsklighetens tecken!

 

Recommended Posts