I kampen mot hiv

–Alldelels för många i vårt samhälle har förlorat sina kära i aids. När min syster dog bestämde jag mig för att försöka göra något åt situationen.
Det berättar Phila, projketledare för Philani, ett projekt som arbetar i kampen mot hiv i det lilla samhället Berlin några mil utanför East London.
Just i dag regnar det ihållande. Att gå på längre promenader för att besöka kliniken till exempel går inte. Vi träffas därför i projektets samlingshus. Regnet droppar genom taket ner på det nysvepta golvet gjort av kodynga och vinden viner utanför. Philani startade för två år sedan. I dag är femton personer involverade. De hjälper den lokala kliniken att få folk att ta sina mediciner och besöker fem patienter var, fyra dagar i veckan, för att ge vård och omsorg.
— Vi har också ett soppkök på kliniken tre dagar i veckan, så att de som tar hiv-mediciner får ordentligt med mat.
I samarbete med hälsomyndigheterna och kliniken informerar de bybor från de sju omkrinliggande byarna om hiv och får träning i hur de själva ska informera och stödja de som lever med hiv.
–Skillnaden mot tidigare är att fler går till kliniken för att testa sig idag. Och många kommer direkt till mig och ber om råd. Tänk om vi i framtiden kunde få utbildade sjuksköterskor till vår klinik och kanske starta ett vårdhem, säger Phila.

Recommended Posts