Hur barn har det

Satt och funderade över hur barn har det i Sydafrika. Inte minst med tanke på statistiken jag redovisade här på bloggen för ett tag sedan. Gick snabbt igenom några tidningar. Det här hittade jag:
– En elvaårig flicka stenades till döds av sex jämnåriga kamrater på en farm. Barnen hade börjat slåss över en vinflaska.
– Joan van Niekerk, som är nationell koordinatör för Childline, berättar att Kapstaden är den farligaste staden i Sydafrika för barn att leva i. Enligt nyligen publicerad statistik dör 200 barn, per 100 000 invånare, en våldsam död. Durban är den näst farligaste och Johannesburg kommer på tredje plats.
– Lekar som ”hit me, hit me” och ”rape me, rape me” är vanliga i sydafrikanska skolor visar en undersökning från South African Human Rights Commission. Den menar också att detta pekar på att ungdomar blir mer och mer brutala i sitt sätt att umgås.
– En 18-årig och en 19-årig flicka sköts ner vid grinden till sin skola av en svartsjuk pojkvän.
– Och så slutligen en artikel om ett av barnhemmen här i East London, House on the Rock, som nu tvingats stänga på grund av extremt dåliga förhållanden för barnen. Några volontärer fick nog och rapporterade till den dagliga morgontidningen. De berättede om hur barnen blev avspolade med kallt vatten om de kissat i sängen på natten, fick medicin med samma sked som man gav hundarna medicin, om barn som fick magsjuka men inte vård och som därför dog, om att barnen inte fick använda skor trots kylan på vintern och att man inte brydde sig om att ingripa när de äldre barnen utnyttjade de yngre sexuellt. Och att barnen tvingades prata enbart engelska (trots att de flesta inte hade engelska som modersmål) och byta efternamn till föreståndarnas.
Jo, det är sant. Så här har barn det. Inte alla, men många.

Recent Posts