Hon betalar priset för ditt vin

Sara Claasen besöker ett SystembolagEfter en fullspäckad vecka kan Sara Claasen, lantarbetare från Sydafrika och ordförande för fackföreningen Sikhula Sonke, äntligen pusta ut och känna att hon har gjort skillnad. För det har hon verkligen. Hon har berättat sin historia och folk har lyssnat. Hon har berättat om sin situation på vingården i Stellenbosch, där livet är tufft och arbetsdagarna långa. Hon har berättat att lönen hon får inte räcker till bra mat för sina barn och att hon när hon kommer hem från jobbet på kvällarna är så smutsig av all druvsaft och damm att hon inte ens vill krama sitt barnbarn. Hon har också berättat att hon har det bra om man jämför med många andra och hon har berättat att vinet som så många i hennes situation producerar, finns på hyllorna på Systembolaget.

I onsdags var det seminariedags. Förmiddagen ägnades åt samtal mellan kampanjen Rättvis vinhandel som Afrikagrupperna är en del av, och ett tiotal svenska vinimportörer. Diskussionerna handlade i stora drag om hur situationen på många vingårdar runt om i världen ser ut, samt hur importörerna kan göra skillnad. Under eftermiddagens öppna seminarium fortsatte diskussionerna, då i form av en paneldebatt mellan Sara, Nina Johansson som är CSR-ansvarig på Systembolaget och Emil Boss som representerade kampanjen Rättvis vinhandel. Samtalen och diskussionerna från dagen kommer att fortsätta och Afrikagrupperna kommer även i framtiden följa Systembolagets arbete och fortsätta kräva att monopolet lyssnar till arbetarnas kritik.

Veckan erbjöd vidare en mängd intervjuer och möten. Hon träffade bland annat vänsterpartisten Jens Holm och hon kunde också hitta en bild på sig själv i en artikel som säger att arbetare betalar priset för billigt vin, i DN: http://www.dn.se/ekonomi/lantarbetare-betalar-priset-for-billigt-vin

Nu är det ny vecka och även om världsproblemen fortfarande är långt ifrån lösta, som de alltid verkar vara, så har vi kommit en bit på vägen i arbetet mot rättvisa villkor i vinindustrin. Ingen kan ignorera Saras historier som skildrar en verklighet så långt ifrån vår egen och det går inte att bortse från den bittra bismak av värdelösa arbetsvillkor som vinet efterlämnar.

Recent Posts