Höjning under attack

Många blogginlägg har skrivits om den sydafrikanska lantarbetarstrejken som började i November förra året. I februari meddelade regeringen slutligen en ny minimilön om 105 rand om dagen (ca 75 sek). Det är fortfarande en smärtsam låg lön. Många har inte permanent anställning och ska få 3-6 månaders lön att räcka hela året. Efter avdrag har lantarbetaren ungefär 1000 kronor att leva på. För att sätta summan i sitt sammanhang tänkte jag att dagens inköpslista kan tjäna för förståelse.

IMG_43421 liter mjölk -5,5 sek

1 paket bacon -20 sek

1 limpa bröd -10 sek

Månadens elräkning (i mitt enpersonsboende) -250 sek

1000 kronor räcker med andra ord inte långt. I lördags anordnades en demonstration i syfte att försvara den nya minimilönen. I samma andetag regeringen presenterade miniminlönen utlovades undantag för de gårdsägare som inte kunde betala. Samtidigt som många gårdsägare ansökt om löneundantag har lantarbetare varslats, tvångsförflyttats och tvingats skriva på individuella anställningskontrakt där de avsäger sig höjningen. blogweb

En demonstrant visar upp en kollegas lönebesked. Kollegan själv vågade inte delta på demonstrationen då denne trodde arbetsgivaren skulle bestraffa protest med uppsägning. Efter den nationella lönehöjningen införde dennes arbetsgivare hyra för arbetarens hemmaboende barn. Efter alla avdrag tjänade hon/han drygt 500 sek i månaden…

Jan Lindholm webJan Lindholm, miljöpartist och en utav fem riksdagsledamöter som besökte Sydafrika och Rättvist Vinkampanjens konferens för att få ökad förståelse för lantarbetarnas situation kommenterar deras situation såhär.

-Globalisseringen av produktion och handel gör det nödvändigt med ett tätare samarbete mellan arbetare i hela världen. Seminariet var ett bra exempel på försök att bygga strukturer som krävs för att bättre kunna hävda lönearbetarnas intressen mot det allt mer globala kapitalets. Det var väldigt klargörande och pedagogiskt med det raka svaret på min fråga; -men hur överlever ni då? Vi överlever inte, vi dör tidigt, var svaret när vi konstaterade att lönen bara räckte till drygt 60 procent av det nödvändiga dagliga födointaget. 

Vill du veta mer om Rättvist Vinkampanjen och engagera dig för lantarbetares situation, besök denna hemsida.

 

Recommended Posts