Höjd vinskatt för arbetares skull?

Systembolaget föreslår till regeringen en skattehöjning på lådviner med mellan  25-30 procent. Mer om det kan du läsa om här.

Jag tror inte att det svenska vin- och spritmonopolet som monopol betraktat möter särskilt stort motstånd i Sverige. Det är en stor kassako för staten och är det inte också ganska bra att spritkulturen hålls lite kontrollerad!? –tror jag att många svenskar tänker.

Här kan du i DN läsa om svenskarnas inställning till skattehöjningar på vin och sprit.

Aktivister i Sydafrika, Chile och Sverige har sedan ett drygt halvår engagerat sig i kampanjen ”Rättvis vinhandel 2011”. En kampanj som riktar sig till de Nordiska vin- och spritmonopolen och deras arbete med att utforma etiska riktlinjer för underleverantörer. I Sverige har aktivister genomfört en mycket lyckad vykortskampanj där konsumenter uppmuntrar Systembolaget i deras arbete att garantera att vinet de köper är producerat under schyssta förhållanden för arbetare. En uppmuntran som konsumenter inte har något emot att betala extra för.

Anders Borgs kommentar till förslaget är ”Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa.” Av vad som framkommit från svenskar som skrivit under vykortskampanjen tror jag snarare att svenska folket anser att det ska löna sig att upprätthålla värdiga arbetsförhållanden för arbetare på vinfarmer. Låt oss hoppas att Systembolaget använder de ökande skatteinkomsterna på att säkerställa den ambitionen!

Vill du veta mer om kampanjen kan du göra det här.

Recommended Posts