Hbtqi – från Stockholm till Soweto

 

Foto: David Sjögren

Foto: David Sjögren

I helgen paraderades det under regnbågsflaggor på Stockholms gator. I Uganda ogiltigförklarades den mycket omdebatterade anti-gaylagen, som bland annat innebar att det var olagligt att inte anmäla om du misstänkte att någon var homosexuell.

Lite av en glädjens helg för oss som tycker att mänskliga rättigheter ska gälla alla skulle en kunna tycka. Samtidigt lite motsägelsefullt. Att vi fortfarande år 2014 behöver en parad i Sverige. Att vi år 2014 ska behöva bli glada för en ogiltigförklarad lag, när den lag som är kvar också innebär att homosexualitet är olagligt.

I Sydafrika träffar jag hbtqi-aktivisten Promise Tshoeu som är mitt uppe i en förändring. Han håller på att förstora sina bröst så att hans kvinnliga sida ska synas även på utsidan. Det är något försiktigt över hans sätt att prata, nästan lite osäkert. Men han är bestämd med att berätta sin historia.

”Först och främst vill jag dela min historia, inte bara för min egen skull utan för alla homosexuella män som inte vågar komma ut.”

Promise Tshoeu

Han har alltid vetat att han var annorlunda. Under sin uppväxt hoppades han att han skulle förändras. Men det gjorde han aldrig. Så han fick helt enkelt acceptera sig själv och ställdes tidigt inför dilemmat att komma ut, med risk att dömas och stötas bort, eller att fortsätta ljuga. Som 15-åring tog han mod till sig och berättade för sin mamma som varken blev arg eller förvånad. Istället har hon alltid varit väldigt stöttande.

Skoltiden i Dobsonville i Soweto, en förort till Johannesburg, var däremot inte lika lätt. Han var ofta utsatt för hån och trakasserier. Han hade svårt att skaffa vänner och blev ofta kallad äcklig. Men han var bestämd med att det inte skulle stoppa honom att vara öppet homosexuell.

”Svårigheterna vi som homosexuella har i Sydafrika kommer inte försvinna så länge den starka homofobin lever kvar. Men jag är tacksam för att vi har den lagliga rätten att gifta oss och adoptera barn. Dessa rättigheter finns ju verkligen inte överallt.”

Idag är Promise trygg i sig själv och vittnar om ett stöttande community som aldrig har exkluderat honom. Han är del av hbtqi-rörelsen i Sydafrika som kämpar för homosexuellas, bisexuellas, trans- och querpersoners samt intersex individers lika rättigheter. Ett viktigt arbete. Tänk att sånt ska behövas år 2014.

Ylva Zetterlund, Johannesburg

 

Recommended Posts