Hatbrott utan löpsedlar

Söker på Noxolo Nogwaza och Kwa-Thema i olika kombinationer och varianter på sydafrikanska större nyhetssajter. Inga träffar. På Google däremot får jag dryga tusen träffar, mest från små websiter, bloggar, och sajter för HBT-frågor.

Att 24 år gamla Noxolo hittats brutalt mördad och lemlästad till oigenkännlighet på en bakgata i townshipet Kwa-Thema på påskdagen är alltså inte en händelse som är intressant för konventionell press att rapportera om. Tveklöst mördades hon på grund av att hon var homosexuell, dessutom öppen med det, och till råga på allt aktiv i en rörelse för homosexuellas rättigheter, Ekurhuleni Pride Organising Committee (EPOC). EPOC grundades just på grund av våldsamma mord och hatbrott mot homosexuella, och i Kwa-Thema hade en grupp aggressiva unga män under en tid hotat att rensa ut alla homosexuella.

Aktivister från en rad organisationer bland andra Luleki Sizwe, The Triangle Project, Rape Crises Trust Cape Town och Women’s Legal Centre, uppvaktade nyligen justitieminister Jeff Radebes kontor för att kräva åtgärder mot vågen av våldtäkter på lesbiska i Sydafrika. De lämnade över en petition med 170,000 underskrifter och två uttalanden som stöds av 23 sydafrikanska organisationer.

Motståndet mot hatbrotten växer, pressen på regeringen att agera i linje med vad som kallas världens mest moderna konstitution med fri och rättigheter för alla ökar. Förhoppningsvis kommer hatbrott som morden på Noxolo, Eudy och andra att snart förpassas till det förflutna.

Recommended Posts