Hajattack utanför Kapstaden

En man attackerades av en haj på stranden vid Fish Hoek i förrgår eftermiddag. Trots intensivt sökande återfanns endast mannens simglasögon. Troligen togs han av en vithaj medan han badade så nära stranden att han fortfarande bottnade. Stränderna stängdes ett par dagar, men öppnades igen efter att grundlig hajskådning inte gett resultat.

I snitt skadas någon av haj varje år och dödas varje halvtannat år på sydafrikanska östkusten som sträcker sig 200 mil från Mocambique till Kapstaden.  Tidigare förekom de flesta olyckor i KwaZulu-Natal, men sedan hajnät sattes upp har antalet olyckor minskat kraftigt till endast två allvarliga hajolyckor på skyddade stränder de senaste 25 åren, senast 1999. De flesta olyckor förekommer nu kring Kapstaden och Port St Johns.

Varje olycka är lika tragisk och omskakande för alla som drabbas eller vistas vid och i havet. Men de förekommer alltså ganska sällan, jämfört med allt annat otäckt som kan hända folk. Långt fler dödas och skadas av flodhästar som ändå inte har rykte som livsfarligt djur, kanske eftersom de ser gulliga ut och ingen har gjort skräckfilmen Flodhästen.

I jämförelse är hajen betydligt mer hotad av oss, varje år dödas miljoner hajar på grund av sina åtråvärda fenor. Hajen är trots det endast skyddad i Sydafrika, Australien och Kalifornien. Läs mer om vithaj i senaste numret av utrotningshotade tidskriften Södra Afrika.

Recommended Posts