Gummikulor förbjuds i Sydafrika

Sydafrikanska polisen har nu förbjudits använda gummikulor vid protester och demonstrationer som anses spåra ur. Beslutet togs efter den mediauppmärksammade demonstrationen i Ficksburg i Free State provinsen i april 2011 där Andries Tatane sköts till döds av gummikulor avfyrade på nära håll.

Protesten handlade om uteblivna välfärdssatsningar. Molefi Nonyane var en av arrangörerna till demonstrationen.

-Vi var 5 000 personer och polis var på plats. När vi marscherat till kommunhuset skanderade vi att vi ville ha nycklarna till kommunhuset. Det var naturligtvis en metafor som betydde att politikerna inte gjort sitt jobb eller lyssnat till vad vi hade att säga. Polisen tog det bokstavligt och trodde vi skulle bryta oss in i byggnaden. Vi hade varit mycket noggranna i förarbetet och poängterat att ingen får använda våld. Ingen var beväpnad, ingen kastade sten och många var klädda i sina favoritlags sporttröjor för att göra intrycket av oss mindre hotfullt. De började med att skjuta med vattenkanoner för att skingra folkmassan. Sedan såg de till att skilja ut de demonstranter de ansåg vara ledare. Andries Tatane omringades ensam av polisen. De sparkade och slog på honom med betonger. Sedan sköt de honom på nära håll. När vi tog oss fram till honom stod han fortfarande upp men föll snart ihop. Han dog medan jag höll honom i mina armar. Obduktionen visade att han hade tre gummikulor i kroppen.

Polisen ska i första hand förhandla med demonstranter, i andra hand skjuta blankskott och i sista hand använda vattenkanoner eller tårgas. Molefi välkomnar beslutet;

-Gummikulor har traditionellt använts av poliskåren och har varit en kvarleva från Apartheid. Vi ärvde ett system som var så djupt rotat, där våld ofta provocerats fram av polisen själv. Människor är upplysta om sina rättighter och kommer kämpa för dem, oavsett gummikulor eller till och med levande ammunition. Beslutet är stort! Det är ett tecken på att vi rör oss mot en ny demokrati. Där vi, som nation, försöker göra oss av med banden till det gamla styret.

Recommended Posts