Gruvnäringens blodiga framfart

Nonhle”Om jag skulle dö för den här marken skulle jag inte vara den första” säger Nonhle Mbuthuma, sekreterare och pressrepresentant för Amadiba Crisis Committee. Kommitténs ordförande har just blivit mördad. Den fjärde i raden av ledare i anti-gruvnäringsrörelsen.

Det var ett decennium sedan det australiensiska gruvföretaget MRC tog kontakt med myndigheterna med syftet att börja bryta titanium i Amadiba. I Sydafrika kallas området i folkmun för vildmarken. Det är ett vackert område, rik på bördig jord, motståndshistoria och kultur -tyvärr också rik på mineraler. Befolkningen här har jordbruk och ekoturism för ögonen när de pratar om sin utveckling. Regering och myndigheter har en helt annan. Amadiba Crisis Committee vet vad gruvnäring gör för de som råkar bo ovanpå jordens rikedomar. Den enda infrastruktur som når dem är den som underlättar uvinningen, inte livet för befolkningen. Vatten, luft och jord förorenas. Försörjningsmöjligheter och hem försvinner.

Strax efter MRC börjat sin utredning bildades kommittén. Det har varit långa år av motstånd men till skillnad från alltför många andra rörelser i världen har Amadibarörelsen ännu hållt gruvintressena stången. Detta trots det som karaktäriserar processer av land grabs -korruption, odemokratisk konsultering och våldsutövning.

Nonhle tog emot ett samtal från sin kommittéordförande Sikhosiphi ‘Bazooka’ Radebe den 22 mars. Han berättade då att någon ringt honom och berättat om en dödslista där han enligt utsago skulle dö först, sen stod Nonhle på tur. Två timmar senare var Bazooka död, skjuten till döds av två män som utgav sig för att vara poliser. Bazooka var kommitténs fjärde ledare som dött, den andra som skjutits medan de andra två förgiftades. Ingen har gripits för något av dödsfallen.

Nedan följer ett kort reportage om händelserna. Men för en stark, vacker och välproducerad dokumentär om Amadibas befolkning rekommenderar vi att läsaren kostar på sig ungefär 6:- och hyr dokumentären The Shore Brake från deras hemsida.

https://youtu.be/dYKF_hmsSD0

På grund av den aggressiva jakten på råvaror har Afrikagrupperna under de senaste åren ökat vårt stöd till fler folkrörelser som kämpar för folkets intressen mot internationella storkapitalets intressen. Några av dem är Women in Mining, groundWork, ABDO, ZIMCODD, Justice Ambiental och UNAC. Om du vill stötta rådande David vs. Goliat kamp kan du göra det här.

Agnes Nygren

Afrikagrupperna, Johanesburg

Recommended Posts