I Marikanas kölvatten glöms arbetarna bort

I fredags skrev jag bland annat på bloggen om hur de nära 270 arbetare som arresterats i samband med massakern i Marikana åtalades för mord på de strejkande arbetarna sköts av polis.

Nyheten mottogs som något av en chock. Här hade polisen skjutit ihjäl 34 människor och arbetarna ansågs vara ansvariga. De kunde åtalas via en lag kvarvarande från apartheid, som kan ge skuld till den eller de som trots polisvarning inte följer polisorder, konsekvenserna som följer antas då bero på olydiga protesterande, oavsett hur brutala konsekvenserna än är.

Gruvarbetarnas advokater, betalda för av omstridde ANC-ungdomsledaren Julius Malema, har anklagat åtalet för att vara absurbt och gav president Zuma tidsfrist till och med söndag att dra tillbaka åtalet. Sent i söndags kom också nyheten om tillbakadragandet.

Den här fruktansvärda händelsen har hanterats på så många undermåliga vis, från så många håll. Media har egentligen inte förrän de senaste dagarna börjat intressera sig för att intervjua arbetarna på plats eller beskriva de omänskliga förhållanden de tvingas leva och arbeta under, först efter att den officiella versionen tyder på informationsluckor. Polis som sköt är inte tillfälligt tagna ur tjänst och hela kåren möter frågor med grundmurad tystnad. Regeringen hänvisar systematiskt till den oberoende uttredning som få förväntas tro kommer stärka något annat än polisens egna version (som av flera anledningar går att ifrågasätta). Men som inte hejdade åklagarmyndigheten att agera när de åtalade de överlevande strejkande arbetarna för mord. Det största fackförbundet på plats, NUM, skyller händelsen på utbrytarfackföreningen AMCU medan paraplyförbundet COSATU är för upptagna med att sluta leden för att minska riskerna för fler utbrytarincidenter för att överhuvudtaget yttra sig om arbetarnas situation. Skurkbolaget Lonmin lovar kompensera de familjer som just förlorat sin familjeförsörjare med begravningskostnader istället för att förhandla om drägliga löner.

Gruvarbetarna, som fortfarande strejkar, är det få som noterar. Förutom arbetare i samma omänskliga tillvaro. 12 000 guldgruvearbetare har sedan i onsdags också strejkat i en av världens största guldgruvor. Denna strejk är även den ”illegal” och arbetarna kräver ”orimliga” löneökningar…

Recommended Posts