Grekiska krisen inte oviktig för Sydafrika

© flickr

© flickr

Både IMF och andra europeiska ledare hävdar att det är den nya vänsterregeringen Syriza som är att klandra för den skadade ekonomin. Även kolumnisten för Financial Times, Chris Giles, menar att grekerna nu får lida konsekvenserna av deras premiärministers barnsliga beteende. Andra menar att grekerna har sig själv att skylla för landets nuvarande situation. Bland annat anklagas grekerna för att vara lata, korrupta och ovilliga att betala skatt.

Den grekiska latheten blir dock svår att förklara när grekerna bevisligen jobbar mest i Europa. BBC säger sig kunna räkna ut den genomsnittliga arbetarens effektivitet genom att dividera ett lands BNP med antalet arbetare. En jämförelse mellan Tyskland och Grekland visar då tydligt att den genomsnittlige tysken är mer produktiv än en grekisk arbetare.  Med andra ord beror Greklands ekonomiska situation på att grekerna, trots långa arbetsdagar, inte gör särskilt mycket på jobbet.

Eller så kan man, som Matthew Yglesias, tolka det annorlunda: ”Sanningen är att länder inte är rika för att dess folk jobbar hårt. Det är när människor är fattiga som de jobbar hårt. […] Det är sant att om allt annat är likställt kan en person oftast höja sin inkomst genom att öka sin arbetsinsats, men det är alldeles baklänges att antyda att det är genom extraordinära ansträngningar som individer eller länder klättrar till toppen av stegen.”

I söndags skedde en folkomröstning i Grekland där grekerna röstade nej till långivarnas krav, som bland annat innefattar att Grekland ska skära ned på pensioner och höja skatterna. Premiärminister Alex Tsipras uppmuntrade sina landsmän att rösta nej och utlovade att detta skulle leda till en stärkt position och därmed en ny låneuppgörelse senast idag, tisdag. Långivare som IMF, EU kommissionen och Europeiska Centralbanken uppmuntrade dock grekerna att rösta ja i folkomröstningen, och varnade för att de annars skulle bli tvingade ut ur eurozonen. Grekland säger sig nu vara redo att förhandla medan Europeiska ledare ställer sig mer negativt till detta.

Beskedet att grekerna röstade nej togs troligtvis emot med glädje av många sydafrikaner då den generella tonen mot Grekland här har varit mer positiv. Den sydafrikanska vänstertidningen Amandla! sammanfattar att den grekiska regeringen är ovillig att kapitulera inför ett förnedrande nederlag som önskat av de europeiska mästarna av neoliberalism. Även sydafrikanska Mail & Guardian menar att målet är att förnedra Tsipras och hans regering för att så småningom byta ut den mot en mer foglig ersättare. Kraven antas alltså handla mer om makt än pengar och ett mindre destruktivt lånepaket förespås erbjudas till Tsipras eventuelle ersättare. Amandla! skriver vidare att:

”Vad som händer i Grekland är mycket viktigt för Sydafrika. […] ANC säger att det inte finns något alternativ till det fria marknadssystemet som har skapat ett system av neo-Apartheid. Om Grekland kan göra det, kan vi göra det.”

 

Anna Stevenson

Praktikant på Afrikagruppernas Johannesburgskontor

 

 

Recommended Posts