Servants quarter

Lassar in alla extramadrasser i vår så kallade ”servants quarter” efter helgens sleeping-over-party för barnens kompisar. Det är varmt i det lilla rummet, och instängt. Tittar mig omkring. Ett rum på kanske max tolv kvadratmeter utan el. Visserligen med toa och dusch, men inget varmt vatten. Här bodde hembiträdet förr. I många hushåll bor hembiträdet fortfarande så här i enkla rum strax intill huvudbyggnaden. Det kallas för sleep-in.
En vän till oss jobbade så ett tag. Fick gå upp fem på morgonen får att se till att alla fick frukost och kom ivåg till skola och jobb. Städa, göra te till madam, se efter de mindre barnen, städa igen, diska och stryka. Tidiga mornar och sena kvällar. Och en skamlöst låg lön. Inte mer än tusen rand i månaden.
Men det värsta var, berättade hon, att hon inte fick äta på porslinet som familjen åt på. Hon åt på särskilda plasttallrikar.
Om hon slutade? Ja. Hon slutade. Men många andra går inte det. För deras lilla inkomst kanske är den enda inkomst familjen har. Bättre lite än ingenting, även om det är förnedrande.

Recent Posts