God morgon!

Det är väldigt tyst i East London denna morgon. Eftersom det är torsdag är det också sopdag. Då brukar det vara full aktivitet på vår gata. I dag – dödstyst, inte en själ syntes till och inte heller några andra sopor än våra. Folk vilar efter firandet på Heritage Day i går.
På radion debatteras om regeringskrisen kommer att få betydelse för administrationens förmåga att leverera el, vatten, sanitet, bostäder, bidrag etc till sydafrikas invånare.
I tidningen läser vi om Thabo Mbekis sista möte med regeringen i går. Det var ett gripande möte där Mbeki tackade alla och där ministrarna å sin sida tackade Mbeki. Just nu är kommunikationsminister Ivy Matsepe-Caraburri president, men bara fram till den nya presidenten installeras i parlamentet. Det kommer att ske under förmiddagen i dag.
Allt tyder på att det blir ANCs vice ordförande Kgalema Motlanthe som blir ny president. Han kommer att vara president fram till nästa val då Jacob Zuma stiger in på scenen.
Motlanthes första uppgift blir att bilda regering. Än så länge är det tyst kring vilka som kommer att ersätta de fem, sex ministrar som valt att avgå och inte komma tillbaka.

Recent Posts