Global day of action!

Igår var det demonstrationer världen över till förmån för allas vårt hem. Klimatförändringarna är särskilt märkbara här på den Afrikanska kontinenten där öknen breder ut sig allt mer, floder sinar, väderförhållandena är alltmer nyckfulla och havsnivåerna tydligt högre.

Medan vi toi-toi´ar (i takt med lätt studsande steg) framåt språkar jag med David som jobbar på vår partnerorganisation Church Land Programme (CLP) om de har några av de grupper de stöttar med i tåget.

David Ntseng, CLP

-Nja, bara ett fåtal faktiskt. Vi planerade att ta hit några grupper med kvinnliga småbönder som kommer från norra Kwazulu Natal men eftersom vädret varit så ostadigt törs de inte lämna sina land. Antingen svämmar odlingarna över eller så kommer det inget regn alls. Nu var det länge sen det regnade och kvinnorna bestämde att de inte tordes åka till Durban utifall att det kanske skulle komma.

-Abahlali baseMjondolo, shack dweller rörelse i Durban, hade också tänkt att delta i både demonstration och den parallela konferensen men har haft en vecka full av oväntade händelser. Tvångsförflyttningar och översvämmade kåkstäder har prioriterats framför förorenarnas konferens. En av kåkstäderna ligger jämte en flodbank och efter storregnen här i veckan har 17 plåtskjul dragits med strömmen. Tre personer, varav två barn, är försvunna, vad vi vet nu.

Människor som redan i allra högsta grad är utsatta för klimatförändringar är därför allt för sysselsatta med att försöka överleva i en allt varmare värld -långt ifrån de luftkonditionerade konferensrummen i centrala Durban. Totalt var vi kanske 5 000 demonstranter i tåget.

Recommended Posts