Gå direkt i fängelse

Skjutsade min bekants hemhjälp J till fängelset Fort Jackson i Mdantsane township. Hennes ärende var det månatliga besöket till sonen. Han sitter inne på sex år för våldtäkt. Eller vad han nu egentligen sitter inne för, J svävade lite på målet där. Normalt får man 15 år för våldtäkt så storyn stämmer inte.

Vi köar för att få passersedel, J med sin gröna ID-bok jag med mitt röda EU-pass. J förklarar för den undrande personalen att jag är hennes arbetsgivare. Det blir enklare så, säger hon till mig. Vad skulle annars en vit kvinna, utlänning till på köpet, göra på fängelset Fort Jackson? Vi lämnar våra väskor och ID-handlingar och slussas via fler spärrar in till en innergård där fångarna får ta emot sina besök.

Gården har en frodig gräsmatta med blommande rosenbuskar och små parkbänkar. På bänkarna och gräset sitter folk två och två eller i små grupper och samtalar. Nästan idylliskt. Det är bara det att någon i varje par eller grupp har kläder i orange bomull med ordet CORRECTIONS tryckt i små cirklar. Vi får vänta ett tag, men till sist kommer sonen släntrandes.

Efter nån timme är det dags att gå. J kramar sin pojk hårt och vi trasslar oss ut genom alla spärrar och plockar upp IDhandlingar och tillhörigheter på vägen.
–  När jag är här är jag så glad att få träffa honom, det är när jag kommer hem som det blir tungt, säger J.
Hon har nästan ingen släkt, bara sina tre barn vilket gör tillvaron tuff – sonen borde jobba och bidra till J och sina syskon, inte sitta på kåken.

Recent Posts