Fyra år med lite el

I ytterligare fyra år kommer eltillgången i Sydafrika att vara låg, säger Alec Erwin, minister för offentliga företag. Samtidigt menar han att detta inte skiljer sig från andra utvecklingsländer i världen.
Elreserverna ligger nu på åtta procent, de borde vara 16.
Samtidigt menar Eskom att situationen just nu är bättre än för några veckor sedan. Detta beror framförallt på att gruvindustrin dragit ner sin elförbrukning till 90 procent. Enligt Eskom har man inte haft några planerade strömavbrott under den senaste veckan. Underligt tycker jag, för bara några dagar sedan hade vi strömavbrott här i East London. Kanske var det något annat än planerat.
Nu tar Eskom nästa steg och ska arbeta fram en ransoneringsplan för hushållen. Dessuotm snabbar man upp byggnationen av ett gaseldat kraftverk. Detta för att försäkra sig om att reserverna kommer att ligga runt 15 procent till 2010 då fotbollsVM går av stapeln.
Om elen kommer att bli ett problem eller ej till fotbollsVM 2010 pratas det ännu inte särskilt mycket om. Thabo Mbeki verkar inte heller oroad. I sitt tal till nationen den åttonde februari var han mer oroad över landslagets förmåga. Han talade om Bafana Bafanas möjligheter att stärkas, så att de visar att de är ett landslag värt ett värdland. Många undrar nog hur det ska gå till. Inte minst med tanke på att de åkte ut tidigt i African Cup of Nations i Ghana nyligen.

Recommended Posts