Från Shaka till grillfest

Den 24 september 1828, en dag som högtidlighållits i KwaZulu Natal som Shaka Day. När listan på nationella helgdagar skulle etableras i det nya Sydafrika lobbade Inkatha Freedom Party därför in dagen på listan, inte som Shaka Day utan som National Heritage day – en dag då alla sydafrikaner kan fira regnbågsnationen och de olika traditioner som bygger det gemensamma kulturarvet.

För några år sedan kom någon på att dagen borde döpas om till braaidagen – en dag tillägnad braai, sydafrikas svar på barbecue och grill. Detta är en tradition som skär igenom alla demografiska grupper menade initiativet, och något alla sydafrikaner uppskattar. National Heritage Council stödde iden och till och med Desmond Tutu knöt på sig grillförklädet och vände några stekar till förmån för den nya helgdagen.
Officiellt heter dagen fortfarande Heritage Day, och mediajippot kring att kalla det för braaidagen betraktas av många med viss skepsis, som till exempel en krogägare  i Kapstaden som syrligt påpekade att braaien knappast enar nationen när nästan hälften av nationen inte har råd att få ihop till en grillfest. Hur hon själv skulle fira Heritage day? Samla ihop familj och vänner och grilla lite. Eller braaia som vi säger på svenska.

Recommended Posts