Från byggplats till VMarena – 9 månader kvar

arenaJaha, och var bor du då, sa jag.
Athlone, svarar taxichaffisen.
Ok, där fotbollsarenan ligger, sa jag. Kunde de inte byggt ut den istället för att bygga en helt ny borta på Green Point?
Nu hade jag tryckt på rätt knapp. Well, jag förstår inte varför de måste bygga den i Green Point! sa chaffisen.  Athlone har både bussar och tåg, det kommer att bli problem med trafiken dit bort för alla måste genom city. Dessutom skulle vi verkligen behövt ett sånt här projekt i vårt område för att få lite fart på saker och ting. Men det är klart, de som bestämmer bryr sig inte om områden som vårt, allt handlar bara om pengar.
Jag gav honom extra dricks och funderade vidare på VMarenor.

Athlonestadion  som ligger utanför själva city, mer lättillgängligt för vanligt folk, kommer att rustas upp och användas till träningsmatcher åtminstone. Jag har hört ryktas att Athlone kunde ha byggts ut för finalmatchen men att FIFA hellre ville ha en arena med utsikt över Taffelberget. Som vanligt vid gigantiska sportevent undrar folk vad i hela friden nybyggena ska användas till när VM i herrfotboll väl är över. Athlone fylls ganska sällan och nu har Kapstaden en gigantisk arena till, i ett redan fashionabelt område. Om den nu blir klar i tid lägger några till med mörk röst.

Den skulle varit klar i somras, men är fortfarande i högsta grad en byggplats. Kontroverser, bland annat kring budget (priset har rakat iväg från 1,5 miljoner rand till minst 3,3 miljoner till stort förtret för borgmästare Helen Zille) och strejker (byggarbetarna vill helst ha någorlunda vettiga arbetsvillkor och ha en löneökning åtminstone över inflationsgränsen).
Men säkerligen kommer Sydafrika att lägga manken till för att fixa allt.

FIFA har några krav till på en VM-stad. Inga byggarbeten för förekomma under VM, om några påbörjats innan måste de pausa. Stora reklamskyltar inom 1 km från stadium och längs större vägar ska reserveras för annonser godkända av FIFA, och inkomsterna ska gå till FIFA. FIFAs lokala organisationskommitte ska ha gratis kotor med obegränsad telefon, internet och andra kommunikationsfaciliteter samt mat och dryck. Särskilda vägfiler ska reseveras för FIFArepresentanter och tävlande lag.
Detta kanske Sydafrika kan stå ut med. Jag tror det besvärligaste kravet att svälja blir att det officiella ölet under turneringen är Budweiser.

Recommended Posts