Främlingsfientlighet i Kennedy Road

Två män mördades den 27 september när cirka fyrtio beväpnade män attackerade Kennedy Road, en så kallad informell bosättning i KwaZulu Natal tidigt på morgonen. Kennedy Road Development Committee, KRDC, en organisation i området hävdar att attackerna var främlingsfientliga. Majoriteten av de boende i Kennedy Road är xhosas som flyttat in från Östra Kap till zuludominerade KwaZulu Natal.

Mzwakhe Mdlalose från rörelsen Abahlali baseMjondolo som organiserar de som bor i skjul(shack-dwellers) sade
– Männen skrek att Mpondofolket (xhosa) tar över Kennedy, och att Kennedy är till för zulus. De förstörde allt de kom åt, skrek att zulus måste komma ut ur skjulen där folk bor innan de förstörde dem också. När polisen till sist kom arresterade de bara folk från KRDC, inte de som attackerade oss.

Enligt rörelserna i Kennedy Road började attacken redan på lördagkvällen, men polisen ville inte komma förrän tidigt på morgonen. Detta har lett till misstanken att polisen är inblandade i attackerna som anses vara planerade av ANC i området.
– Den här etniska politiken började dyka upp under Jacob Zumas valkampanj. Då började folk i lokala ANC säga att nu är det dags för zulus. Innan Zumas valkampanj kände vi inte till de här problemen i området, så vi tycker att han måste ta itu med detta nu, säger Mdlalose.

Polisen avvisar bestämt att våldsamheterna skulle ha något med främlingsfientlighet att göra. Enligt talesmannen Phindile Radebe misstänker de medborgargarden, eftersom de som mördats varit inblandade i tidigare kriminella aktiviteter.
– Folk tog lagen i egna händer helt enkelt. Vi letar fortfarande misstänkta.

Uppfattningen att Zumas falang är inblandade i främlingsfientliga attacker förekommer även bland utlänningar i Sydafrika enligt journalisten Kevin Bloom. I sin bok Ways of Staying intervjuar han flyktingar i metodistkyrkan i Johannesburg som är övertygade om att våldet styrts från högre ort för att vinna sympatier hos de fattiga. De känner sig hotade av desperata människor från andra delar av Afrika som är beredda att jobba för hur låg lön som helst.
Zuma själv var en av de få politiker som besökte oroshärdarna under attackerna mot utlänningar i fjol. Om våldet blossar upp igen får vi veta hur han bemöter problemet som president. Redan nu cirkulerar ett upprop kring händelserna i Kennedy Road
Källa: Daily News, Abahlali baseMjondolo, Kevin Bloom

Recent Posts