Förvirrande budskap om landet Afrika

Afrika är ett land. Nej, så är det ju inte. Och de flesta av oss känner till detta. Men vårt sätt att prata om och relatera till kontinenten upprätthåller ändå föreställningen om att det råder total homogenitet mellan de 54 länderna.

Minns ni till exempel terrorattentatet strax innan Fotbolls VM 2010 då Togos spelarbuss attackerades i norra Angola? Det var en tragisk händelse som tog tre människors liv. Det var en rebellrörelse som motsatte sig Angolas inrikespolitik som tog tillfället i akt att skapa stora rubriker. Spelarna var på väg till match i afrikanska mästerskapen som föranledde VM-uttagning. Kritiken lät sig inte väntas på. Men den riktades inte mot Angola. Nej, utan mot Afrika. Olika fotbollspersonligheter, bland annat det Premier League laget Hulls tränare Phil Brown och den svenske krönikören Marcus Birro ropade i kör ”Afrika är inte redo att hålla VM”.

“Nästan all flat västmedia kliver upp på sina politiskt korrekta hästar och tycker fortfarande att Sydafrika nästa år är en bra idé. Jag har pratat med folk som var på Confederation Cup i somras. De är allt annat än imponerade. Det finns gator i vissa städer man helt enkelt inte kan gå på, ens när det är ljust. Det är ett livsfarligt land på en livsfarlig kontinent.”, skriver Birro angående attacken i Angola i ett förvirrat försök att beskriva landet Afrika.

1992 hölls fotbolls EM i Sverige då det rådde fullt inbördeskrig i före detta Jugoslavien. Det var ett krig som beskrivs som ett av historiens mest brutala. Sarajevo ligger 172 mil från Stockholm. Cabindaregionen i Angola, där attacken skedde, ligger i jämförelse 322 mil bort från Kapstaden där många av 2010 år VM matcher gick av stapeln. Nog sagt.

ebolaDet är såna här absurt okunniga uttalanden om länder i Afrika som ibland får afrikanska ledare att ge igen med samma mynt. I New Jersey förvägrades två rwandiska skolungdomar att skrivas in i skolstarten. Skolledningen tyckte det var bäst att ta det säkra före det osäkra och inte släppa ebolaviruset löst. De var ju ändå afrikaner, strunt samma att Rwanda ligger nästan 500 mil ifrån virusets epicentrum (alltså dubbla sträckan från Sverige till Italien). Med vad som ändå måste klassas som storslagen utrikespolitisk humor införde så Rwandas president Kagame intensiv hälsorapportering varje dag till landets myndigheter för både amerikaner och spanjorer under deras första 21 dagar i Rwanda. USA och Spanien har till skillnad från Rwanda konstaterade fall av ebola.

Stefan Granlund, medlem i Uppsala Afrikagrupp

Agnes Nygren, kommunikatör Afrikagrupperna, Sydafrika

Detta är fjärde inlägget i bloggserien om afrikanska stereotyper. Läs gärna också

Profilbilder -Afrikas gåva till Väst

Bob Geldof slår nytt rekord i välmenande förnedring

”Jodå, vi vet att det är jul” -Afrikanska musikers svar till Bob Geldof

Recommended Posts