COSATU kapar jordbruksstrejken

Utan större framgång har jag försökt få en översyn av hur eventuell strejkvåg i jordbrukssektorn ser ut just nu, efter nystarten i tisdags. Jordbrukssektorn är en säregen sektor. Faktumet att endast fem procent av lantarbetarna i landet är fackanslutna hjälper inte heller till i mödan att skaffa överblick. Små oberoende fackföreningar samarbetar men har även de svårt att uttala sig om majoriteten. Arbetarna organiserar sig i regel efter farmgränser. De obekräftade uppgifter angående arrester och av gummikulor skadade demonstranter som skrevs om på bloggen i tisdags har ännu inte kunnat bekräftats. Media har, precis som under gruvstrejken, i stort sett lyst med sin frånvaro (en bra artikel går att hitta i Daily Maverick).

Många höjde dock ett ögonbryn när ANC affilierade fackliga federationen COSATU släppte sitt pressmeddelande sen tisdag eftermiddag när demonstranter ännu inte släppts ur arresten. Där deklarerades att strejken nu är över och att lantarbetare fram till april, när regeringen ska omförhandla minimilönen, uppmanas fortsätta förhandla med respektive arbetsgivare. COSATU hamnade i blåsväder (för att uttrycka det milt) när de försökte kapa gruvarbetarnas strejk och även där lägga locket på strejken.

COSATU representerar försvinnande få lantarbetare jämfört med gruvarbetare. Det var även COSATU som för två veckor sedan lät meddela att strejken skulle ha två veckors upphåll (fram till i tisdags) då regeringen skulle presentera den nya miminilönen. Då lyssnade många arbetare, trots att uppgörelsen inte hade förankring.

Lantarbetarnas koalition* i Västra Kap avfärdar COSATU:s beslut och ser det som en manöver för att inskränka på arbetarnas rätt att strejka. De hävdar att strejken kommer fortsätta tills målet om dagslönen av 150 rand uppnås. Nästa stora demonstrationsdatum sätts istället till den 16 december (samma dag som den nationella helgdagen Försoningsdagen) då de kommer kalla till ”ett slut på slaveriet”. Vidare önskar de inleda samarbete med polisen för att utbilda dem om mänskliga rättigheter och kräver möte med inrikesministern för att agera mot diskrimineringen mot utländska lantarbetare.

*Koalitionen består av lantarbetarfacken; Sikhula sonke, FAWU, NUFBWSAW, AWETUC, CSAAWU, BAWUSA, lantarbetare från områdena Zolani, Bonnievale, De Doorns, Worcester, Robertson, Nkubela, den sociala rörelsen Food Sovereignty Campaign och de icke-statliga organisationerna SPP, ILRIG, BESTFO, Women on Farms, UDF, Mawubuye samt TCOE.

Recommended Posts