Fortet Sydafrika: inga invandrare – ingen främlingsfientlighet

Både svenska och sydafrikanska medier har den senaste tiden uppmärksammat Liv Shange, som efter 12 år i Sydafrika nekats fortsatt uppehållstillstånd. Shange anser själv att hon är ett offer för ett politiskt spel då hon blivit anklagad av ANC för att ha orsakat det ekonomiska kaos som uppstod efter gruvstrejken i Marikana. ANC:s talesperson Zizi Kodwa menar att hon kommer med falska anklagelser. ”Partiet har ingenting med hennes visaprocess att göra. Jag tror att hon bara är bitter för att hennes försök att destabilisera Sydafrika misslyckades.”

År 2014 skärptes invandringslagstiftningen i Sydafrika, vilket gjorde det betydligt svårare för utlänningar att få visum. För bara två månader sedan stärktes visumreglerna ytterligare, med förändringar som krav på avlämnat fingeravtryck vid en sydafrikansk ambassad innan ankomst samt skärpta dokumentationskrav för barn. Sydafrikanska politiker är oense om dess konsekvenser. Inrikesminister Malusi Gigaba menar att regleringarna är nödvändiga för att förhindra barntrafficking. Men turistminister Derek Hanekom har uttryckt oro för hur detta kan komma att påverka turistnäringen och landets ekonomi; antalet besökare från Kina har redan minskat med 40 %.

De som drabbas hårdast av de byråkratiska visumregleringarna är dock afrikanska invandrare. Hundratals Zimbabwier har nu blivit ombedda att lämna Sydafrika omedelbart. Många Zimbabwier som bor i Sydafrika har flytt politiskt våld, instabilitet och ekonomisk kris som präglat Zimbabwe i över ett årtionde. Avslagen på visumansökan har bland annat förklarats med att dokument såsom anställningsbevis saknas, eller något så förvirrande som ”negativt fingeravtryck”. Avslagsbeskeden ges med meddelandet ”Du måste lämna landet inom 10 dagar.”, vilket innebär att ingen rätt ges till överklagan.

Istället för att ta itu med främlingsfientligheten i Sydafrika försöker regeringen lösa problemet genom att arrestera papperslösa immigranter. Amandla skriver att: ”En stor del av regeringens anti-xenofobistrategi är att rensa landet från alla ’illegala’ utländska afrikaner. Inga ’foreign nationals’ betyder inget xenofobiskt våld. […] Sydafrikas migrationslagar, skapandet av Fortet Sydafrika, misslyckandet att skapa en inkluderande diskurs för att bygga en post-apartheidnation och framförallt regeringstjänstemäns främlingsfientliga uttalande har skapat en atmosfär där xenofobi kan frodas.”

Sydafrika representerar dock fortfarande hopp om ett bättre liv för många afrikaner, som inte låter sig avskräckas av vare sig främlingsfientligt våld eller regeringens hårda tag mot illegala invandrare. Mail & Guardian skriver om hundratals etiopier som, på väg mot nya möjligheter i Sydafrika, blivit arresterade i Malawi för att olagligt ha korsat gränsen. De lever nu frihetsberövade under inhumana förhållanden men hoppet om att en gång anlända i Sydafrika återstår. En fånge förklarar att det är omöjligt att åka tillbaka till Etiopien. ”Vad skulle vi göra där? Vi kan inte jobba längre. Vi har blivit för sjuka för all typ av arbete.” Frågan är vad som faktiskt möter dem i Sydafrika om de någon gång lyckas ta sig hit.

Anna Stevenson

Praktikant, Afrikagrupperna Johannesburg

 

Recommended Posts