Föredömliga mötespauser

Vi har alla erfarenhet av det, under föreläsningar, på möten och diskussionsforum. När hjärnan kopplar ner till slow mode och helt enkelt inte fungerar önskvärt. Jag har fått lära mig några knep i sådana situationer. Till exempel, para ihop vänster hand med höger hand med vänster hand på höger sida, den ihopslagna handen blir då ”felvänd”. Försök sen klia dig på näsan med höger pekfinger. Jag har full förståelse för om ni inte alls förstår vad jag menar men poängen är att få olika hjärnhalvor att plötsligt tvingas arbeta ihop. En miniövning för att återfå koncentrationsförmågan.

Under min första helg här var jag på en konferens om sociala rörelsers förutsättningar i dagens Sydafrika. Jag hade knappt sovit på två dygn och konferensen var som konferenser är mest, talare avlöste talare och varje pass avrundades med en liten frågestund från publiken. Under dessa förutsättningar tänkte jag att det skulle bli svårt att inte låta ögonlocken vila emellanåt OM det inte vore för att konferensen nu utspelade sig i Sydafrika.

Vid varje givet tillfälle, dvs. den lilla pausen mellan varje talare, greppades mikrofonen av valfri konferensdeltagare som helt sonika brister ut i skönsång. Eller, ja, skönsång var det inte alltid men det hör inte till saken. Inom loppet av några sekunder står hela skaran på fötter och stämmer in i allsången. Genomsnittligt två kampsånger hann avverkas innan micken lite motvilligt gavs tillbaka till nästa talare. Att jag varken kunde text eller språk till aktuell sjungen sång spelade mindre roll. Att klappa takt och dansa runt en smula gjorde underverk för min vakenhet. Så dagens tips för mötesteknik lyder alltså; se till att göra tid för en koncentrationshöjande kampsång!

Recent Posts